TOPlist
Ingmar Bergman
Obrázky

Havran
Praha 2002
238 stran
Překlad: Zbyněk Černík
ISBN: 80-86515-21-4

Ingmar Bergman je mezi filmovými režiséry unikátním zjevem nejen pro svou pozoruhodnou filmografii, z níž se celá řada filmů stala klasikou, ale i pro svou bohatou literární činnost. Už od 60. let neváhal publikovat své scénáře a filmové povídky a i po dobrovolném ústupu z režisérského postu v polovině 80. let neustále vydával knižní verze či předlohy svých filmů nebo scénářů, které realizovali jeho kolegové.

Pozoruhodný je také fakt, že v českých překladatelských a vydavatelských kruzích se jeho textům vždy dařilo. Jinými slovy: Do češtiny bylo přeloženo takřka vše podstatné z toho, co Bergman publikoval jako knižní verze svých filmů. Velice častým, někdy téměř jediným motivem jeho knih byly vzpomínky na dětství a mládí, na rodiče - svým způsobem vlastně introspekce a hledání, které tak dobře známe z jeho filmů. Z tohoto pohledu je jeho zatím poslední u nás vydaná kniha unikátní. Její náplní jsou sice také vzpomínky, ale tentokrát na filmovou tvorbu, natáčení filmů, spolupráci s herci a jinými kolegy. V tomto směru tak kniha Obrázky potěší zejména ty, kteří chtějí vědět něco víc o vzniku filmů jako Lesní jahody, Sedmá pečeť, Hanba, Mlčení, Scény z manželského života,...

Kniha vznikala v letech 1988–1990 jako záznam rozhovorů Lasse Bergströma s Bergmanem (první rozhovor vedli 28.9.1988, poslední 1.2.1990). Záznam celkem 60 hodin vzpomínek a diskusí se pak Bergman rozhodl zpracovat jako osobní výpověď na téma vlastní tvorby. Čtenář v knize sleduje pozadí a průběh natáčení jednotlivých filmů, autorovu polemiku s jinými knihami i jeho současný pohled na filmy, které natočil před desítkami let. Právě tímto ohlédnutím, touto "inventurou", je kniha ojedinělá a unikátní. Nakladatelství Havran knihu vydalo ve slušivé úpravě, text je doprovozen celou řadou unikátních obrazových materiálů (mimochodem jedna z prvních fotografií v knize vám ukáže Mistra v celé jeho "andělské" kráse :-)). K poznání tvorby klasika světového filmu rozhodně jedna ze základních publikací.

top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]