TOPlist
Nejnovější boxset s filmy I. Bergmana - fatální propad MGM

Americký boxset s pěti filmy Ingmara Bergmana (Persona, Hour Of The Wolf, Shame, A Passion a The Serpent's Egg) a šestým bonusovým diskem jsem ohlašoval 1. listopadu. Oficiálním datem vydání je sice 10. únor, ale již nyní je možné se seznámit s několika "předstartovními" recenzemi. A z nich nevychází první opravdový bergmanovský box v nijak zvlášť oslnivé formě. MGM totiž provedlo téměř neskutečnou a nemyslitelnou věc - všechny filmy v boxsetu jsou totiž přepsány v horizontálně ořízlé formě. Snímky natočené většinou v téměř klasickém formátu 1.37:1 jsou ořízlé na formát 1.66:1, takže vrchní a spodní část kompozice vám tvůrci disků spolehlivě odstranili. Dochází tak k paradoxním momentům, kdy např. Max von Sydow v Hanbě či v Hodině vlka přišel o kus hlavy, Liv Ullmanová ve finální a vrcholné scéně v Hodině vlka pak přišla o důležitý detail rukou položených na stole. Ostatně níže uvedené ukázky hovoří za sebe (zejména s porovnáním z francouzské edice)...

Hanba (MGM) Hodina vlka (MGM)
MGM francouzská edice
Hodina vlka Hodina vlka
Hanba Hanba


Nepochopitelného ořezu se dočkala i Persona, která je natočená rovněž v 1.37:1, ale je "ořízlá" obráceně - po všech stranách, jakoby zvětšená, takže přišla asi o 11% obrazu.

MGM Tartan


V případě Persony přinesly stránky DVDBeaver také srovnávací recenzi disku z amerického boxsetu a disku, který vyšel v loňském roce v Británii (Tartan). Technické specifikace obou disků nebudu rozepisovat, uvádím je totiž v katalogu DVD pro Region 1 a Region 2. Z porovnání obrazu u obou disků vychází ten britský jako kontrastnější, na americkém je více polostínů a prokreslenější struktury. Anglické podtitulky jsou u obou vydání slušné, podle mého soukromého názoru je ze screenshotů na DVDBeaver zřejmé, že britské nezabírají díky vhodnějšímu fontu písma tolik místa na obrazovce. Na bonusy asi vede MGM, které navíc údajně přináší film v původním necenzurovaném sestřihu. To je ovšem chabá záplata na takové zmrzačení obrazu.

[Update 9. února: MGM oznámilo napravení chyb a nové uvedení boxsetu v květnu 2004!]

[Update 20. dubna: boxset byl v USA uveden na trh již v dubnu 2004!]

[Update 6. května: podrobnosti k opravenému boxsetu]

[Publikováno: 4. února 2004]
top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]