TOPlist
Fanny a Alexandr - mistrovské dílo v mistrovském provedení

Je to skoro dech beroucí pohled - jednotlivé části chystaného pětidiskového boxsetu, představené na firemních stránkách Criterion Collection budí nadšení, závist, lítost a v někom možná i vztek, protože se v našich končinách patrně nikdy nedočkáme tak ultimativního edičního počinu, jakým nejspíš bude listopadový Fanny and Alexander Box Set od Criterion Collection.

Criterion připravil žně, na které pravověrný ctitel Mistrova díla asi hned tak nezapomene. Samotný box totiž obsahuje jak "kratší" tříhodinovou verzi Bergmanova opusu, tak méně známou pětihodinovou televizní seriálovou verzi. Legendární dílo ve dvou verzích pak bude v boxu doplňovat fascinující dokument The Making of Fanny and Alexander a speciální kolekce bonusů. Kompletní balíček přijde zájemce asi na 60 dolarů, což se domnívám není tak hrozná cena za, po všech stránkách mimořádný ediční produkt. Pro méně nadšené sběratele pak Criterion připravil i "úspornou variantu", spočívající v samostatně prodejném vydání DVD s kinoverzí filmu. Vysloveně sympatické na jejich přístupu je, že nehodlají zájemce vydírat tím, že samostatně prodejný disk bude obsahovat jen film a k bonusovému materiálu se dotyčný dostane jen koupí celého boxu (jak to praktikují jiní velcí vydavatelé), ale samostatné vydání bude obsahovat i výběr bonusového materiálu z boxu.

Přepis kinoverze, uváděný jako Fanny and Alexander - The Theatrical Version bude tedy mít délku 188 minut (díky normě NTSC), nově remasterovaný obraz bude v anamorfním formátu 1.66:1 s restaurovanou zvukovou stopou v DD 1.0. Disk bude vybaven anglickými titulky a v alternativní zvukové stopě bude komentář historika a publicisty Petera Cowieho. Přibalen bude tradiční criterionský booklet s novou esejí Ricka Moodyho. Na druhém bonusovém disku (v této podobě jen u samostatně prodejné verze) bude nově natočený Bergmanův proslov, týkající se nejen filmu Fanny a Alexander, ale i jiných jeho děl a pak výběr z řady trailerů (zatím není jasné, zda-li půjde jen o upoutávky na Fanny and Alexander nebo i na jiné Bergmanovy filmy). Cena tohoto dvojdisku (jako takto vybavený dvojdisk jen v samostatně prodejné verzi) bude 30 dolarů.

Událostí určitě bude kompletní přepis televizní, pětihodinové verze filmu, vysílané ve švédské televizi. Celkem 312 minut dlouhé dílo, na DVD pod anglickým názvem Fanny and Alexander — The Television Version, je podle Bergmana souhrnem jeho osobního i filmařského vývoje, jeho koncentrovaným uměleckým a životním názorem. Sám tvůrce se netají tím, že tato verze je mu bližší než kratší "kinařská" a více vystihuje vše, co chtěl do dramatu vložit. Celá televizní série doposud na DVD vyšla jen ve Velké Británii (Artificial Eye), ovšem v nic moc kvalitě. Criterionské vydání má mít nově remasterovaný obraz (anamorfní 1.66:1) i zvuk (DD 1.0), doplněný anglickými titulky. Speciálním bonusem pak bude nový střihový dokument A Bergman Tapestry: Fanny and Alexander, složený z rozhovorů s herci a členy natáčecího štábu. Celá televizní série i s dokumentem bude na dvou discích a samostatně bude neprodejná.

Další část boxsetu tvoří disk s dokumentem The Making of Fanny and Alexander, strhujícím způsobem přibližujícím realizaci celého opusu - Bergmanovu práci s herci, kameramanem, členy štábu. Tento unikátní pohled do zákulisí má délku 90 minut, televizní formát obrazu 1.33:1 a mono zvuk v DD 1.0, samozřejmě doplněný anglickými titulky. Vedle dokumentu bude na disku rovněž 60-ti minutový rozhovor Ingmara Bergmana s Nilsem Petterem Sundgrenem s názvem Ingmar Bergman Bids Farewell to Film, který byl natočen pro švédskou televizi v roce 1984, tedy v době kdy Mistr veřejně deklaroval svůj odchod z oblasti klasické filmové tvorby. Další drobné bonusy přinesou ukázky návrhů kostýmů, fotogalerii a již výše, u samostatně prodejné kinoverze zmíněný, Bergmanův proslov a kolekci trailerů. Poslední část pětidiskového setu je vyhrazena tradičnímu bookletu, který bude vedle eseje Ricka Moodyho (přítomné i v samostatně vydávané kinoverzi) obsahovat i stať historika Stiga Björkmana a další příspěvek Paula Arthura.
[Publikováno: 29. srpna 2004]
top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]