TOPlist
Scény z manželského života (Criterion Collection) - zahraniční reakce

Již dlouho ohlášený criterionský disk se Scénami z manželského života budil již předem značnou zvědavost. Vydavatel totiž slíbil vydání boxsetu, zahrnujícího jak celovečerní verzi snímku, tak jeho prodlouženou, seriálovou podobu pro švédskou televizi. Vedle toho byla ve hře řada neobvyklých a unikátních bonusů, které měly z disku učinit skutečnou sběratelskou a do jisté míry "definitivní" záležitost.

Disk vyšel v březnu a hned se dočkal podrobného zkoumání nejen na předních recenzentských webech, ale k jeho vydání vyšly články nebo alespoň krátké zmínky i tam, kde se světu DVD jinak primárně nevěnují. Na Nostalghia.cz se ale přece jen přidržím zaběhlejších zdrojů, v tomto případě stránek www.digitallyobsessed.com, kde je hodnocení boxsetu víceméně obdobné jako u dalších specializovaných webů.

Recenzent Robert Edwards věnuje nejvíce prostoru samotnému filmu, zmiňuje se o vzniku dvou verzí a posléze také zvlášť rozebírá každou z osmi epizod filmu. Když se ve svém psaní dostane k hodnocení disku, hodnotí jej jako lehce problematický po stránce kvality přenosu, naopak nadšený je z bonusových materiálů. Obraz je podle Edwardse poznamenaný tím, že přepis vznikl z 16mm materiálu (na který film určený pro TV opravdu vznikal). Barvy jsou většinou dobré, ale úrovně černé kolísají. Primárním problémem je všudypřítomné zrnění, které se zdá nadměrné, dokonce nad omezení 16mm filmu. Jinak samotný digitální přenos je čistý, nejsou v něm žádné skvrny, smítka prachu, škrábance nebo jiné vady. Zvuková stopa v původním švédském mono je dobrá, mluvená řeč je vždy zřetelná, bez rušivých efektů, čas od času lehce zašuměná. Nejvíce spokojenosti vzbudí bonusová část: rozhovor s Ingmarem Bergmanem Ingmar Bergman on Scenes from a Marriage z roku 1986 (nachází se na 1. disku) přináší čtvrthodinu Mistrova rozjímání a vzpomínek nad tím, jak psal scénář a jak byl překvapen celosvětovým úspěchem filmu, který považoval za dílo pouze pro úzkou skupinu zájemců. Dalším unikátním bonusem jsou rozhovory s Liv Ullmannovou a Erlandem Josephsonem (na 2. disku). Oba hovoří o vzájemném přátelství, vzniku seriálové řady (kterou měla Ullmannová prý velice špatně zaplacenou), reakcích na uvedení a také o tom, do jaké míry jsou Scény inspirované osobními Bergmanovými prožitky. Jistě zajímavou zmínkou je poznámka Liv Ullmannové o technické stránce vzniku filmu-seriálu, který by dnes šlo bezesporu označit za dílo manifestu Dogma ´95 z něhož se dnes dělá světová senzace, nicméně Scény přišly s tímtéž už před třiceti lety. Rozhovory jsou natočeny v anamorfním formátu. Posledním bonusem (3. disk) pak je asi 15 minut dlouhý rozbor filmu a seriálu historika Petera Cowieho. Tradiční criterionský booklet obsahuje na většině z 12 stran fotografie z filmu, ale na třech stranách je zde rovněž esej (Phillip Lopate) o bergmanově stylu, struktuře díla a o jeho vlivu na jiné filmaře.

Sečteno a podtrženo, Criterion podle všech známek udělal s boxsetem vše co bylo možné. Kvalita obrazu a zvuku je dána omezeními zdrojových materiálů, bonusové materiály jsou bezesporu zajímavé a přínosné. Největším přínosem ale je vůbec vydání obou verzí Scén v jednom balení. Podrobnosti k disku uvádím v katalogovém soupisu, zatím ovšem nemám potvrzený Region 0, který ale lze u tohoto vydání předpokládat.

  • záznam boxsetu v katalogu

  • [Publikováno: 21. března 2004]
    top



    © 2002-2024 Nostalghia.cz
    © 2002-2024 Petr Gajdošík

    [Facebook] [Twitter]