TOPlist
Texty
DVD:
Dámy z Bouloňského lesíka (a další?)
Bressonovských DVD je jako šafránu. To málo, co lze v "katalogu" tohoto pozoruhodného tvůrce najít je už z prodejních pultů také většinou pryč a tak je každé vydání jeho filmu na DVD událostí.

Prestižní (pokolikáté to už zde zmiňuji) vydavatelství Criterion vydalo pod katalogovým číslem 183 ranné Bressonovo dílo Dámy z Bouloňského lesíka (Les Dames du Bois de Boulogne), které vzniklo v roce 1945 jako osobitá adaptace motivů povídky Denise Diderota z jeho souboru "Jakub fatalista". Na scénáři s Bressonem tehdy spolupracoval i francouzský básník, herec a také originální filmový režisér Jean Cocteau.

Snímek je v Bressonově filmografii zařazován na začátek období, kdy se vytvářela jeho originální režijní metoda. Snad proto bývá poněkud opomíjen, neboť zdánlivě "nedosahuje" myšlenkové univerzálnosti jeho pozdějších vrcholných děl, ale bezesporu jde o mistrovské dílo, které má závažný společensko-kritický podtext. Bresson se zde poprvé ukázal jako brilantní filmař s osobitým vyprávěcím stylem a jazykem.

Černobílý film je na disk přenesen v původním formátu 1.37:1 s originální francouzskou mono stopou
(v DD 2.0). Disk je samozřejmě kódován pro region 1 a je v normě NTSC. V zahraničních recenzích se uvádí, že obraz je poněkud zatmavlý a zrnitější, nicméně u Criterionů lze věřit, že dělali s filmem co mohli. Podle katalogu Criterion Collection obsahuje disk jako bonus esej Francoise Truffauta a Davida Thomsona a fotogalerii. Základní údaje k disku i s náhledem obalu naleznete v oddílu VHS/DVD.

Jen pro úplnost připomínám, že v loňském roce měl vyjít ve Francii Deník venkovského faráře, který se dostal už i na stránky francouzského Amazonu, ale již delší dobu je zde označován jako nedostupný. No a doslova před několika dny oznámila francouzská MK2, že v květnu by měla vydat DVD s filmy Peníze (L´Argent, 1983) a Kapsář (Pickpocket, 1959). Jak budou disky vybaveny a distribuovány ovšem zatím není jasné. Není ani jisté, budou-li vybaveny "mezinárodně", tj. alespoň anglickými titulky. Možná by tuto roli mohli splnit v Artificial Eye, kde již dříve vydali několik titulů, licensovaných právě od MK2 (Truffaut, Kieslowski).

  • recenze na DVDBeaver.com >>>
  • recenze na gamenikki.com >>>

    [publikováno: 23. 3. 2003]

  • nahoru



    © 2002-2024 Nostalghia.cz
    © 2002-2024 Petr Gajdošík

    [Facebook] [Twitter]