TOPlist
Texty
Recenze DVD:
Lancelot of the Lake (1974)
Nové vydání Bressonova snímku Lancelot od jezera u společnosti New Yorker Video (USA) se již stalo předmětem první recenze a analýzy, kterou provedl Trond Trondsen na svém pozoruhodném sajtu Robert-Bresson.com. Stejně jako u před pár dny recenzovaného filmu K smrti odsouzený uprchl tak i Nostalghia.cz přináší výtah nejpodstatnějších informací o novém DVD.
Třetí Bressonův barevný film je považován za jednu z jeho vizuálně nejsilnějších prací. Pozoruhodným způsobem se u tohoto snímku spojil um vynikajícího kameramana Pasquale De Santise (pracujícího např. i s Luchinem Viscontim na Soumraku bohů nebo Smrti v Benátkách) a originální vidění Roberta Bressona. Barevná škála převažujících teplých tónů tvoří ve filmu zajímavý a účinný kontrapunkt k jinak dramatickému a temnému příběhu krále Artuše. Pominu-li obsahovou stránku filmu i jiné režijní rysy Bressonova nenapodobitelného stylu, je už pro tyto ryze formální znaky Bressonův Lancelot jako stvořený pro kvalitní edici na DVD

Film je na disku v anamorfním přepisu s vypínatelnými bílými titulky, jediným bonusem je trailer (údajně ovšem zázračný!). Zdrojový materiál byl jen slabě poškozen mechanickými nečistotami, zvuková stopa je skoro dokonalá. Barvy jsou po převodu o něco vybledlejší, než je tomu u skutečného filmu na velkém plátně. Své jistě sehrála i skutečnost, že k přepisu byl použit zdroj v obrazové normě PAL, což způsobilo 4% rozdíl v rychlosti filmu a při detailním pohledu také sem tam nějaké duchy (podrobněji o tom viz výtah z recenze disku s filmem K smrti odsouzený uprchl).

Obrazové hnidopišství ale pokračuje. Další okruh analýzy se týká obrazového formátu. Původní obrazový formát filmu je 1.66:1. Trond to celkem snadno dokládá na ukázce ilustrace z knihy Bordwell - Thompson Film Art (viz níže vpravo). Po umístěný tohoto výřezu na obraz sejmutý z DVD je pak zřetelně vidět, že obraz na disku byl po přepisu lehce seříznut po všech stranách, takže původní poměr stran 1.66:1 sice zůstal zachován, ale vcelku obrazu ubylo, podle mých propočtů celkem asi o 18% (viz níže vlevo). Věc, která Bressonovy fanoušky (protože kdo jiný si takový disk koupí!) určitě rozčílí. Jedna věc je lehké oříznutí měkkých a slabě rozmazaných okrajů každého filmového obrazu (jako to dělá Criterion), věc druhá je pak vyslovené zmrzačení filmu takovouto "úpravou".



Obdobně je zmrzačen obraz i u bonusového traileru. Ten je oproti původním záběrům z filmu seříznut "jen" horizontálně, takže je ještě o něco širokoúhlejší než by měl být (trailer navíc není přepsán anamorfně).

Dlouho očekávané DVD z New Yorker se tak určitě stalo pro většinu bressonovské obce nenakupovatelným. Ukazuje to mimo jiné na jednu důležitou okolnost: vydávání nekomerčních titulů, jejichž prodej bude tak či onak zaměřen jen na úzkou odbornou a fandovskou obec, se musí bezpodmínečně zaměřit na precizní dodržení všech původních parametrů díla. Lancelot od jezera v podání New Yorker asi nebude tím nejvyhledávanějším přepisem (byť je vlastně prvním pořádně dostupným) a všichni teď budou doufat, že podobně nebude zničen i přepis, který se připravuje pro Region 2 na tento rok.
Krátká doplňková informace: Lancelot od jezera zatím na DVD vyšel pouze v korejském boxsetu v Regionu 3. Právě vydaný disk z New Yorker je tedy prvním vydáním v Regionu 1. Pro Region 2 bude DVD premiérou britské vydání, připravované společností Artificial Eye.

[Zpracoval Petr Gajdošík. Publikováno: 23. 5. 2004]

nahoru



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]