Seven Samurai (BFI 1999)
Region 2

Režie: Akira Kurosawa
Japonsko 1954, 190 min.
Vydavatel: British Film Institut (1999)
Katalogové číslo: BFIVD501
Fullscreen 1.33:1, čb
Jazyk: japonsky DD 2.0 (mono)
Anglické titulky (nevypínatelné)
Bonusy: video esej Philipa Kempa (20 min.), filmografie A. Kurosawy a T. Mifuneho, trailer na DVD Yojimbo


Film SEDM SAMURAJŮ má v Kurosawově filmografii zvláštní místo. Na jedné straně patří tento film rozhodně mezi jeho nejznámější; svým způsobem pomáhal utvářet filmový jazyk poválečné kinematografie a řada významných světových tvůrců se na něj odvolává jako na jedno z nejzásadnějších děl. Film přispěl ke světovému věhlasu nejen samotného Kurosawy, ale celé poválečné japonské kinematografie, která byla zbytkem světa dlouho opomíjena. Na druhé straně ale SEDM SAMURAJŮ vychází z porovnání s ostatními Kurosawovými díly poněkud ploše, jako brilantně natočený dobrodružný snímek, jehož případný filozofický a myšlenkový potenciál je zatlačen do pozadí na svou dobu velkolepým zvládnutím bojových scén, v nichž se mistrovsky pracuje se střihovou skladbou, zasazením děje do prostředí opuštěné vesnice i s tradiční japonskou hudbou. Snad i právě tato výraznější epičnost přispěla k tomu, že se film dočkal rovněž brilantního (a v širší veřejnosti mnohem známějšího) amerického remaku SEDM STATEČNÝCH (1960) z tvůrčí dílny Johna Sturgese.

Ale zpátky k DVD s Kurosawovým filmem. Film vyšel na tomto nosič již třikrát. Před několika lety jej v USA vydal Criterion Collection (1999), ve stejném roce vyšel i v British Film Institutu a v roce 2002 ve Francii (společnost Videofacto). Z časového hlediska jsou tedy jak americký, tak britský disk již "digitálními staříky" a pro případnou koupi by tak mohla být vhodná "nejčerstvější" francouzská edice, kterou jsem ale zatím neměl v ruce.

Britské vydání prodělalo před rokem designovou "inovaci" - byl mu dodán nový obal s vloženým bookletem, obsahujícím text eseje Philipa Kempa. Byl-li nově přepsán i film se neuvádí, ale osobně o tom pochybuji. Podle popisku na obalu je přepis udělán z nové filmové kopie, obraz je slušně kontrastní, zejména v exteriérových scénách nasvícených plochým světlem jsou jasně rozlišeny objekty v popředí i v pozadí, byť jsou obdobného odstínu. Občas se obraz třese a také míra dropoutů je místy "větší než malá" - což musím konstatovat i s vědomím toho, že samotná předloha byla nejspíše dost poškozená. Nicméně obraz je určitě lepší než z videokazety či z nahrávky, kterou mám z ČT. V tomto směru bych vady v obrazu rozhodně nebral jako zásadní měřítko. Tím jsou, bohužel, u tohoto vydání, anglické titulky. Ty jsou totiž vloženy do obrazu natvrdo, tedy nevypínatelné. Jsou sice černobílé a z obrazu tak tedy tolik "netrčí", ale jejich přítomnost mi bohužel při sledování filmu dost vadila. Zvuk je na disku v původním mono, které je přemícháno do normy DD 2.0 a nelze proti němu mít vážnější výhrady, mírný šum postřehnete jen s nastraženým uchem u reproduktoru. Film je rozdělen na 28 tracků.

Bonusová výbava je symbolická. Asi 20 minut dlouhý video esej filmového historika Philipa Kempa komentuje (anglicky) výrazové prostředky filmu, jako doplněk lze brát textové biografie A. Kuroswy a T. Mifuneho a text o www prezentaci British Film Institutu.

Britské DVD se SEDMI SAMURAJI lze tedy brát spíše jako vylepšenou kopii videokazety a osobně bych se při koupi tohoto filmu na DVD poohlédl po jiném vydavateli. Důvodem není ani tak absence českých titulků (ty se asi stejně na žádném DVD s tímto filmem nikdy neobjeví) ani průměrná obrazová kvalita (znovu opakuji, že u takto starých filmů mi nevygumované vady v obraze prakticky nevadí), ale právě ty nevypínatelné titulky. Nevím jak si v tomto směru stojí Criterionské DVD (jejich disky ale mají stabilně titulky vypínatelné) nebo nová francouzská edice (tam bych to předpokládal vzhledem k roku vydání), ale nejspíš bych se rozhodoval mezi nimi.

[ Na Nostalghia.cz publikováno 24. září 2003]

TOPlist


© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]