Věra Chytilová mezi námi

Věra Chytilová mezi námi
Příbramské nakladatelství Camera obscura pana Miloše Fryše se veřejnosti před časem poprvé představilo knihou textů Andreje Tarkovského Krása je symbolem pravdy. V těchto dnech přináší čtenářské veřejnosti další titul ze svého edičního plánu, kterým je sborník textů věnovaný Věře Chytilové a jejím filmům s názvem Věra Chytilová mezi námi. Pro vydání sborníku spojilo nakladatelství Camera obscura síly se stránkami Nostalghia.cz a publikovalo sborník netradičním, vpravdě revolučním způsobem - každý zájemce si jej může stáhnout zdarma z internetu.
Věra Chytilová, legenda nejen české, ale i světové kinematografie, oslavila 2. února 77 let. Má na svém kontě několik desítek režijních prací, mezi nimiž jsou tituly, které budou už navždy patřit do zlatého fondu světové kinematografie. Její tvorba nesla vždy pečeť originality, extravagance a snahy o hledání nových cest. Na Věře Chytilové je možná nejvíce pozoruhodná právě umanutost, s níž dokázala své představy prosazovat a realizovat. I v těch nesložitějších dobách neztratila svou tvář a nezaprodala svou představu nějakému kompromisu. O to více je zvláštní, že režisérka, jejíž filmy oslovily dnes již generace filmových diváků, se ve své vlasti nedočkala ani té nejmenší monografie. Tato skutečnost byla markantně cítit už na konci 80. let. Právě tehdy se zrodil nápad, uspořádat Věře Chytilové sborník textů, do nějž by přispěli filmoví tvůrci, publicisté, kritici, přátelé či obdivovatelé. (Namátkou vybírám jen několik „person“ – Galina Kopaněva, Jiří Cieslar, Jan Bernard, Jean Louis Manceau, Zdena Škapová, Elmar Klos, Helena Třeštíková, Tereza Brdečková, Jan Foll, Miloš Fikejz, Václav Havel ad. ad.) Takový nápad ale mohl být realizován jen jako samizdat, který vyšel v dnes neznámém počtu „výtisků“ (průklepů na psacím stroji).

Od vydání samizdatového sborníku uplynulo 17 let a situace s knihou o Věře Chytilové se nezměnila. Miloš Fryš, majitel nakladatelství Camera obscura, který tehdy sborník sestavoval, se proto rozhodl alespoň pietně dílo a osobnost Věry Chytilové připomenout reedicí tohoto samizdatového vydání. To obsahuje úplně vše, co v něm bylo před 17 lety, navíc je zde pouze nová předmluva a aktualizovaná filmografie, výběrovová bibliografie a seznam vydaných DVD. Samozřejmě je text nově vysazen a zredigován. Zcela nový, revoluční, pak je způsob distribuce sborníku: každý zájemce si jej může ZDARMA stáhnout na stránkách nakladatelství Camera obscura (cameraobscura.wz.cz/chytilova) jako soubor ve formátu PDF. Pro ty, kdo by si rádi text sborníku vytiskli a nechali svázat, připravili vydavatelé dvě alternativy. Ke stažení jsou k dispozici dvě verze sazby, uzpůsobené pro dva různé způsoby tisku: jednostranný tisk ve formátu A4 a oboustranný tisk ve formátu A4. Obě verze sazby se liší pouze nastavením okrajů pro případnou vazbu vytištěného textu.

Sborník Věra Chytilová mezi námi je tak poctou dílu režisérky, o níž v roce 1988 Jan Rejžek napsal:
„Z celé slavné české nové vlny 60. let tu s tímto národem zůstala fyzicky a duševně jen ona, nevyléčitelná z onoho nebezpečně návykového způsobu, jak poznávat svět - filmem... Osamělá černá vrána, rušící naobědvané úředníky a zakřiknuté občánky svým kolovrátkovým krákoráním - pravda, svědomí, čest, morálka, pravda, svědomí, čest, morálka...“
Sborník bude oficiálně představen na slavnostním večeru 7. února 2006 od 20:00 hod. v pražském kině Světozor, kde bude za přítomnosti paní režisérky a autorů textů slavnostně „pokřtěn“. Poté bude uveden u nás prakticky neznámý celovečerní dokument Věry Chytilové CHYTILOVÁ VERSUS FORMAN, který natočila v roce 1981 pro belgickou televizi.

Nostalghia.cz si pokládá za čest, že se mohla podílet na vydání sborníku a alespoň tímto způsobem poblahopřát paní režisérce nejen k narozeninám, ale i k dílu, které je důkazem síly tvůrčího ducha.



Věra Chytilová mezi námi
Napsali Galina Kopaněva, Jean Louis Manceau,
Jan Bernard, Wojciech Wierzewski, Miloš Fryš,
Jiří Cieslar, Stanislava Přádná, Zdena Škapová,
Tomáš Bartošek, Tereza Brdečková, Jan Čuřík, Miloš
Fikejz, Jan Foll, Milan Hanuš, Václav Havel, Jan
Jaroš, Ivan Klimeš, Sergej Lavrentěv, Marie Mravcová,
Kateřina Pošová, Jan Rejžek, Jan Schejbal, Andrea
Sedláčková, Pavel Škapík, Helena Třeštíková, Elmar Klos.

Vydalo nakladatelství
Camera obscura
Miloš Fryš
Jaromíra Zástěry 539
CZ—261 01 Příbram
www.cameraobscura.wz.cz,
milos.frys@seznam.cz
tel.: ++420 318 629 650
v roce 2006 jako svou 2. publikaci
a internetová doména Nostalghia.cz.

130 stran.
Vydání třetí.
Zdarma ke stažení pouze na internetové doméně
cameraobscura.wb.cz/chytilova
ISBN 80-903678-1-X

[na Nostalghia.cz publikováno 7. 2. 2006]



* * *
TOPlist


© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]