Zóna - nový užitečný web
Související odkazy:
 + Zóna
Od počátku letošního roku se na českém internetovém nebi objevil nový web, který si v početné obci kinofilů jistě najde své příznivce. Použil jsem pro něj sice název Zóna, ale ten je ve skutečnosti jen jeho jednou rubrikou. Mnohem přesněji vystihuje jeho obsah podtitul, který se zobrazuje po načtení každé stránky – Netuctové filmy (nejen) na DVD. Web naleznete na adrese pres.kolin.cz/zona.

Jak se zdá, i přes překotný technologický vývoj se DVD pomalu ale jistě stává novým standardem, který směřuje ke svému zevšeobecnění a masovému rozšíření. Ne, že by nebyly lepší a novější formáty, ale mezi všemi těmi možnostmi má šanci na masové rozšíření právě DVD. Na internetu je k dispozici řada adres, které se DVD věnují a pokud vyřadíme ty, které se zabývají spíš technickou stránkou věci, zůstane nám pořád dosti těch, na nichž lze získat informace o vydávaných nosičích. Omezíme-li se na české prostředí, je to zejména www.dvdbase.cz, která velmi podrobně mapuje vydávání novinek u nás i v zahraničí a nebo spíše obchodně zaměřené weby www.dvdkatalog.cz, www.dvdexpres.cz a www.dvd-bazar.cz. Občas také neškodí se také podívat k sousedům na www.dvdbest.sk. Nabídka DVD disků se pomalounku dostává i do katalogů velkých čekých i-shopů, i když zde jsou tyto instituce svým zákazníkům ještě hodně dlužny.

V čem je tedy přínos nového webu, když informacím o "dívídíčkách" se věnují už jiní a déle? Jednoznačně v tom, že jeho autor se zaměřuje na informace o filmech „duchovního obsahu". Pokud si totiž prostudujete již zaběhlé stránky o DVD, naleznete tam sice také řadu recenzí, ale v naprosté většině se týkají filmů, které jsou právě v kurzu. Čili žhavé novinky, většinou americké produkce, filmové hity současnosti apod. Málokdy se zde objeví zmínka o edici staršího filmového titulu, kterých přitom v zahraničí vychází až překvapivě mnoho.

A tak se dostávám ke skutečnému důvodu, proč se o tomto webu zmiňuji. Petr Soukup, autor s tránek, je známou postavou české „tarkologie". Před lety založil s několika přáteli v Kolíně Společnost přátel Andreje Tarkovského, která vydávala časopis Zrcadlo (jehož elektronická verze je také součástí těchto stránek o Andreji Tarkovském), později stál za vznikem několika úspěšných hudebních edic na CD pod hlavičkou vydavatelství Zóna (nelze nepřipomenout soundtracky k Vláčilovým filmům Marketa Lazarová a Údolí včel), je také autorem sborníku "Duchovní film". No a tematické zaměření na „duchovní film" přetrvává i u tvorby nových stránek o DVD. Návštěvníci zde naleznou nejen recenze s informacemi o edicích filmů Andreje Tarkovského (zatím jsou to dvě edice Andreje Rubleva, Nostalgie a Solaris), ale také o jiných pozoruhodných filmech, které se dočkaly své DVD edice (Pasolini, Kubrick, Kiešlowski aj.)

Celý web je graficky velmi jednoduchý, možná až strohý. Čtenáře alespoň přílišné množství odkazů a barviček neruší a může se tak soustředit jen na četbu textu. Stránky jsou aktualizovány s denní pravidelností (co den, to jedna recenze) a kromě informací o DVD se na nich objevují tipy na zajímavé filmy, které budou vysílat české televizní stanice. Na stránkách o Andreji Tarkovském se tak s tímto webem jistě nesetkáváme naposledy; minimálně na něj bude směřovat jistě řada odkazů.
[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 4. února 2002]
(poslední update: 6. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+