Stalker zcela nově?
Související odkazy:
 + DVD Stalker s problémy!
 + Recenze DVD
Absolutní novinkou je vydání DVD edice Tarkovského filmu Stalker, kterou ve svém edičním programu připravilo konsorcium Ruscico. Ačkoliv se disk masově na trh dosud nedostal, internetem prolétlo hned několik zpráv a zmínek o podobě tohoto již dlouho ohlášeného DVD. Podle prozatimních zpráv a recenzí je film na DVD přenesen v excelentním obrazovém provedení. Co bude ale údajně pro některé Tarkovského fanoušky (nemilým?) překvapením bude zvuková a hudební složka filmu.

Ne, že by nebyla v mimořádné technické kvalitě. Podle dostupných údajů totiž byla pro účely této edice znovu remasterována a zvuk má Hi-Fi parametry, které si každý zájemce může ověřit na asi 17-ti minutové ukázce, zveřejněné na stránkách Rbcmp3.com. Podle této ukázky, která zachycuje diskusi tří hrdinů v okamžiku jejich odpočinku a následný Stalkerův sen se psem, je zvuk ve skutečně mimořádné kvalitě, protože i ořezaná "empétrojka" zní z reproduktorů u počítače krásně prostorově. Výhrady autora krátké informace o vydaném DVD na www.nostalghia.com se týkají spíš nepietního přístupu k původní zvukové stopě.

V té došlo zhruba k těmto, podle mne dosti podstatným (a z mého pohledu těžko omluvitelným) zásahům:

  • byla přimíchána hudba k pasáži příjezdu do Zóny, kde byl v původní verzi slyšet jen klapot kolejí, případně jejich syntezátorem dotvořená ozvěna
  • byla nově nahrána Beethovenova 9. symfonie v závěru
  • kompletně je pozměněna zvuková stopa ze scény před Místností

    Pokud nevěřícně kroutíte hlavou, tak vězte, že nejste sami. Nicméně oficiální reakce konsorcia Ruscico na článek na webu www.nostalghia.com vyznívá asi v tom smyslu, že provedené úpravy byly zvoleny ve shodě s autorským záměrem. Byla-li jim k tomu požehnáním konzultace s Tarkovského žijícími spolupracovníky, nebo nějaké doposud neznámé autorské poznámky není z jejich dopisu zřejmé. Nicméně ať to bylo tak či onak, neodbytně se vkrádá myšlenka na smysl podobných "rekonstrukcí". Dovedete si například představit Marketu Lazarovou dodatečně obohacenou o "Královský obraz" o jehož předpokládané podobě se zachovala poměrně jasná představa v technickém scénáři? Já tedy ne a to přesto, že Vláčil neustále pociťoval ve filmu jeho absenci. Stejně tak u Stalkera se domnívám, že z komplexu různých příčin vyšel film tak jak vyšel a těžko na něm něco, kromě technické stránky věci měnit.

    Ale abych tady nehořekoval nad něčím, co může být poněkud jinak. Tento článek nechce bý recenzí, protože jsem DVD edici zatím neměl možnost vidět (to asi málokdo) a na definitivní verdikt si asi ještě nějaký čas budeme muset počkat. Doufám ale, že se brzy někde objeví. A pomineme-li zatím jen nejasné zprávy o úpravách zvukové stopy, mohou se fanoušci jistě těšit na brilantní obraz a zvuk a mnoho bonusů, které jsou na dvojdisku připojeny. Otázkou ale zůstává, lze-li podobnými "dárečky" vykoupit případné neautorizované úpravy původního díla.

  • [připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 6. února 2002]
    (poslední update: 6. dubna 2004)    
    TOPlist
    © 2001-2016 Nostalghia.cz
    Petr Gajdošík  © 2001–2016
    nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


    Prezentace na síti Facebook a G+