Solaris po 30 letech
Související odkazy:
 + Nové zprávy o Solaris
 + S. Lem a sci-fi

 externí linky:
 + Soderbergh - oficial web
Ta zpráva není žádnou novinkou. O připravované nové filmové podobě Lemova románu Solaris se hovořilo už před několika měsíci. Aktuální ovšem je, že to, co se zpočátku jevilo jen jako mlhavá informace dostává nyní konkrétnější obrysy. A řekněme rovnou, že ty jsou střižené v hollywoodském stylu.
Zarytí tarkofilové budou asi nevěřícně kroutit hlavou, ale je tomu skutečně tak. Fantastický román Stanislawa Lema Solaris dostává novou filmovou podobu, kterou bude realizovat americký režisér Steven Soderbergh. Podle jeho oficiálních stránek začala předprodukční příprava na konci dubna 2002. Nejen jméno režiséra, ale i osobnosti dalších zúčastněných dávají tušit, že se připravuje klasický hollywoodský spektákl. Vždyť hlavním producentem filmu by neměl být nikdo menší, než James Cameron a s ním by na tomto postu spolupracoval Rae Sanchini, který produkoval Cameronovy Pravdivé lži a Titanic na němž se podílel také další zúčastněný producent Jon Landau. Roli výkonného producenta na sebe vzal zcela očekávaně Gregory Jacobs, který pracoval na všech posledních Soderberghových filmech. Jako představitel hlavní role Kelvina by měl být obsazen George Clooney a jeho partnerku by ve filmu měla ztělesnit Natasha McElhone, která se objevila ve filmech Přežila jsem Picassa, Truman Show nebo Ronin. Z hereckého obsazení se dále zmiňují Jeremy Davies (The Million Dolar Hotel) a Viola Davis (Traffic).

To, že se Solaris nejspíš dočká své americké verze rozhodně není žádná tragédie. Několikanásobné adaptace literárních děl jsou skoro tak staré, jako film samotný. Navíc budeme mít v tomto případě jedinečnou možnost vidět stejnou látku, kterou po Andreji Tarkovském do filmu adaptoval i někdo jiný, což se u žádného dalšího Tarkovského filmu asi nestane (raději ale zaklepejme na dřevo). I když si o výsledku téměř se 100% jistotou nelze dělat žádné iluze (a o srovnání už vůbec), může to pro Tarkovského fanoušky být minimálně úsměvná podívaná.

Jen tak trošku zneklidňuje fakt, že v několika zprávičkách se hovoří o tom, že film by měl být remake. A to už je jistě napováženou. Remake není nová adaptace, ale ve většině případů zoficializovaný plagiát. Doufejme tedy, že američtí tvůrci budou mít trošku soudnosti a nebudou se pokoušet podruhé vstoupit do stejné řeky. Protože čistě osobně: instantní a konzumně laděná adaptace Lemova románu by mě nijak zvlášť nerozčilovala, možná by šlo i o slušnou zábavu na kterou si za dva dny už nevzpomenu. Ale přetočení Tarkovského autorského díla (není žádné tajemství, že s Tarkovského výkladem literární předlohy nebyl S. Lem příliš spokojen) už bych musel brát jako tunelování. A toho mě snad Soderbergh ušetří.

P.S. Premiéra filmu je předběžně ohlášena na 13. prosince 2002.

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 3. května 2002]
(poslední update: 4. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+