Výroční expozice Andreje Tarkovského
V moskevském filmovém muzeu byla 9. dubna otevřena výstava k 70. výročí narození Andreje Tarkovského. Uvedena byla retrospektivou jeho filmů a dokumentů, jako doprovodný program byly uspořádány besedy s jeho spolupracovníky a přáteli. Samotná expozice je výsledkem spolupráce několika institucí s příspěním Tarkovského rodiny.

Jak informovala Nostalghia.com, výstava obsahuje na 200 rodinných i pracovních fotografií, plakátů, dokumentů a jiných artefaktů, které přibližují Tarkovského tvorbu a život. Z vystavených exponátů lze připomenout jen zlomek: vedle fotek jsou to třeba ukázky z deníků, kopie Tarkovského pracovních materiálů, např. úvodu originálu scénáře Andreje Rubleva, plakáty ke všem Tarkovského filmům a zejména dokumenty, které vypovídají o perzekuci Tarkovského a jeho rodiny ze strany sovětských úřadů. V rámci expozice lze také na videu shlédnout dokument Tempo di Viaggio a ruský snímek Vospominaniye od Tarkovského syna.

Výstava je otevřena denně od 15:00 do 20:30 hod. na adrese Druzhinnikovskaya ul. 15, Metro: Krasnopresnenskaya (tel. +7-(095)-255-90-95). Vstupné činí 10 rublů. Trvání výstavy je ohlášeno až do října, takže budete-li mít do Moskvy cestu, neváhejte.

V souvislosti s tím je nutné připomenout, že v rámci retrospektivy byl uveden nový film o A. Tarkovském s názvem Ostrova. Andrej Tarkovskij (Ostrovy. Andrej Tarkovskij), jehož autorem je Vitalij Trojanovskij (viz str. 5 bookletu).

  • Informační booklet k retrospektivě a výstavě: str. 1 I  str. 2 I  str. 3 I  str. 4 I  str. 5 I  str. 6

  • [připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 20. května 2002]
    (poslední update: 10. února 2004)    
    TOPlist
    © 2001-2016 Nostalghia.cz
    Petr Gajdošík  © 2001–2016
    nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


    Prezentace na síti Facebook a G+