"Zlatý orel" pro A. Tarkovského
Související odkazy:
 externí linky:
 + www.ruvideo.com
Také v Rusku dospěli v letošním roce k vytvoření institutu "národní filmové ceny", jejíž udělení by mělo být výrazem kvality díla či tvorby. Dostala název Zlatý orel a její první vyhlášení proběhlo částečně v létě a částečně na počátku letošního podzimu.

27. června 2002 se v Moskvě uskutečnilo slavnostní vyhlášení prvního ročníku ruské národní filmové ceny Zlatý orel, kterou bude udělovat v letošním roce nově ustavená Ruská akedemie filmových umění a věd. Jejím současným prezidentem je režisér Vladimír Naumov. Předseda Svazu ruských filmařů režisér Nikita Michalkov tuto informaci upřesnil v tom, že v červnu byly předány pouze ceny za "Mimořádný přínos světovému filmu". Dalších 22 kategorií, do nichž probíhají nominace, pak bylo vyhlášeno až v září, na tzv. Den ruského filmu.

V prvním ročníku byl Zlatý orel udělen posmrtně režiséru Andreji Tarkovskému. Z dalších oceněných jmenujme herečku Taťánu Samoljovou a herce Georgie Ženova, režiséra Fedora Chitruka, francouzského skladatele Michela Legrana a italského režiséra Bernarda Bertolucciho.

[podle www.ruvideo.com připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 28. října 2002]
(poslední update: 4. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+