Tarkovského DVD - zpráva o situaci č. 1
Související odkazy:
 + zpráva o situaci č. 2
Letošní rok je natolik zaslíben vydáním Tarkovského filmů na DVD (s největší pravděpodobností se jeho kolekce v R2 ucelí), že četné zprávy o vydaných edicích mohly způsobit určitý zmatek a nepřehlednost. Soudím tak alespoň podle několika e-mailových dotazů, na které jsem v posledních dnech odpovídal. Proto tedy následující stručný a shrnující přehled současné situace na trhu s Tarkovského DVD.

Válec a housle
V R1 vydala disk společnost Facets Video v původním mono. V R2 zatím vydání ohlášené není. Pro sběratele: starší japonské vydání (IVC) je dnes již nesehnatelné.

Ivanovo dětství
Pro R2 vydalo disk nedávno Ruscico v novém přepisu, disk zatím nelze na jeho stránkách zakoupit, ale seženete jej na Amazon.co.uk, kde jej distribuuje Artificial Eye (AE). Disk obsahuje jak nový zvukový remix do DD 5.1, tak původní mono stopu. Pro R1 připravuje v USA firma Criterion vydání až na příští rok.

Andrej Rublev
V R2 vyšel disk péčí Ruscica s remixem zvuku do DD 5.1, disk lze zakoupit na jeho stránkách i na i-shopu Amazon.co.uk (AE). Jedná se o klasickou distribuční verzi v délce 185 minut v obrazovém formátu 2.21:1 (anamorfní). V USA vydala firma Criterion původní režisérský setřih (205 min.) s původním mono zvukem (2.0) a ve formátu 2.49:1 (letterbox).

Solaris
V R2 vydalo disk Ruscico s remixem do DD 5.1 v anamorfním formátu. Disk lze zakoupit na jeho stránkách i na i-shopu Amazon.co.uk (AE). V R1 vyjde v nejbližších týdnech verze (Criterion) obohacená o původní zvukovou mono stopu a o vystříhané a nepoužité záběry. Pro sběratele: starší americké vydání (Image Entertainment) a ruské vydání (Lizard) jsou prakticky nesehnatelná.

Zrcadlo
Pro R2 připravilo rekonsruovaný film Ruscico, samo jej ale zatím nedistribuuje. Lze jej ale od léta zakoupit na britském Amazonu od AE. Disk obsahuje remix do DD 5.1, ale Ruscico slibuje i doplnění původního mono zvuku v nové verzi. V R1 vyšel disk již před delší dobou (Kino on Video). Pro sběratele: film vyšel kdysi dávno i v Japonsku (R2), ale dnes již toto vydání nelze sehnat.

Stalker
V R2 je momentálně aktuální edice z Ruscica, která obsahuje remix do DD 5.1 a lze ji zakoupit na jeho stránkách i na i-shopu Amazon.co.uk (AE). Pro amerického distributora (R1) zhotovilo Ruscico verzi, která obsahuje i původní zvukovou mono stopu. Toto DVD bude v USA k distribuci během listopadu, už nyní jej ale lze zakoupit na stránkách Ruscica. Doplnění této stopy na disky pro R2 se zatím nekoná. Pro sběratele: film vyšel kdysi i v R5 (Rusko, Indie, Korea, Afrika) a také v Japonsku (R2), ale obě vydání jsou prakticky nesehnatelná.

Nostalgie
Zatím realizováno jen v USA (jako Region free) a to již před delší dobou (Fox Lorber). Nyní se připravuje edice pro R2, kterou realizuje japonský Pioneer (ovšem s normou NTSC). Její vydání se čeká v listopadu.

Oběť
Pro R2 byl nový disk vydán v AE minulý týden. Pro R1 je k dispozici starší edice z Kino on Video a prakticky nedostupným je vydání pro R2 (NTSC), které vyšlo kdysi v Japonsku. Na evropském i americkém vydání je jako bonus dokument "Režie Andrej Tarkovskij".

Je nutné si uvědomit, že kromě uvedených výjimek (japonská vydání) jsou všechny disky pro R2 v normě PAL, ale disky pro R1, včetně těch, které jsou v USA vydány jako Region free, mají normu NTSC. Všechna vydání postrádají české titulky. Kromě internetových stránek vydavatelů je můžete spolehlivě zakoupit na britském či americkém Amazonu. Některá starší americká vydání přitom už nemusí být na skladě, ale jen v aukci (= mnohem dražší). Technické a jiné podrobnosti o jednotlivých vydáních jsou uvedeny v oddílu Média na těchto stránkách.

[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 3. listopadu 2003]
(poslední update: 4. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+