Artificial Eye jde do finiše
Přední evropský distributor (ale také vydavatel) Tarkovského filmů na DVD oznámil závěrečnou fázi své letošní tarkologické produkce. Tu lze charakterizovat dvěma slovy: Zrcadlo a Nostalgie.

V případě Tarkovského filmu Zrcadlo, který AE vydalo na DVD již v červnu 2002, je aktuální novinka spojena s ohlášeným, ale doposud nijak blíže nespecifikovaným doplněním disku o původní zvukovou mono stopu. V této, již měsíce se táhnoucí záležitosti, bylo AE odkázáno na konsorcium Ruscico, které je vydavatelem Zrcadla a které slíbilo, že na již hotový disk dodatečně doplní původní zvukovou stopu, jak to již dříve udělalo i u Stalkera (ovšem jen pro americký trh v normě NTSC). Oficiální stránky konsorcia Ruscico sice stále mlčí, ale vzhledem k tomu, že AE oznámilo novou verzi Zrcadla na 26. listopad, je tato zpráva více než jistá. AE navíc nabízí výměnu "defektních" disků se Zrcadlem za novou verzi a to na adrese:
Artificial Eye Film Co Ltd, 14 King Street, London WC2E 8HR, England. Zásilky je třeba konkrétně adresovat na pana Steva Lewise.

Druhá novinka se týká Nostalgie, která je v otázce filmové či DVD distribuce asi nejprokletějším Tarkovského filmem, protože se u ní stále objevují problémy s vlastnictvím autorských práv. Již před časem jsem informoval, že letos se přece jen Nostalgie objeví na DVD vydaném v Japonsku (R2, norma NTSC), což je ale pro většinu evropských zájemců informace skoro k ničemu. Všechny takto zklamané tedy mohu natěšit na to, že právě AE oznámilo vydání Nostalgie na DVD (R2, PAL) v lednu 2003. Vydání bude dvojdiskové, na prvním disku naleznete film, na druhém pak dokument Tempo di viaggio (1983, 62 min.), který natočil Tarkovskij v průběhu natáčení Nostalgie a zařazen by sem měl být i dokumentární film Donatelly Baglivo Andreij Tarkovskij in Nostalghia (1984, 90 min.) Zařazení dalších obvyklých bonusů je pravděpodobné, ale nechme se překvapit.

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 23. listopadu 2002]
(poslední update: 10. února 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+