Šance pro překladatele...
Související odkazy:
 externí linky:
 + skeny ruských článků
Patříte-li mezi ty, kterým schází původní ruské texty o Andreji Tarkovském, máte nyní prostřednictvím internetu zajímavou alternativu k jejich získání.

V žádném případě se sice nejedná o vyčerpávající zdroj, spíše jen o náhražku, ale při všeobecné nouzi o ruská periodika staršího i novějšího data (a také při vědomí, že internetové verze leckterých časopisů neexistují nebo neobsahují starší texty) je i tato možnost více než vítaná.

O co tedy jde? Kanadský server Nostalghia.com zpřístupnil od 29. prosince na svých stránkách sekci s názvem Graphic Bibliography: Articles in Russian, do češtiny přeloženo asi jako: Obrazová bibliografie: Články v ruštině. Jedná se vlastně o obrazovou galerii v níž jsou naskenované stránky z ruských časopisů a novin, které se nějak týkají Andreje Tarkovského. V současné době je zde umístěno 49 článků z let 1962-1992. Je pravděpodobné, že tak jak se bude rozrůstat sbírka kanadských "nostalgiků", tak poroste i tato galerie.

Z pohledu autora českého webu Nostalghia.cz se jedná o dosti zásadní událost. Ačkoliv na stránky kanadských přátel Nostalghia.com odkazuji pravidelně všude, kde to má své opodstatnění a často od nich přejímám novinky a další informace, přece jen si jsem vědom toho, že minimálně v případě překladů se jedná o "filtrované" informace, o překlady z ruštiny (či z jiného jazyka) do angličtiny a jejich další překlad do češtiny by byl, pominu-li své chabé překladatelské schopnosti, dalším "filtrem", který by bez znalosti původního textu mohl řadu míst interpretovat odlišně. Proto více než vítám možnost opatřit si alespoň něco v původní ruské verzi, která je mi (a myslím že i většině z vás) přece jen srozumitelnější.

Ne, tímto neslibuji světlou budoucnost, neslibuji, že vás prostřednictvím tohoto webu v budoucnu zasypu hromadou překladů. Ne že bych nechtěl, ale možnosti jednoho člověka jsou přece jen omezené. Dostanu-li se sem tam k nějakému přečtení (a potažmo i k přeložení) budu rád. Jinak ale máte možnost si vše z potencionálních překladů prostudovat sami, v originále. Skeny jsou dobře čitelné, některé se sice pomaleji načítají (jedná se o obrázky v JPG), ale co by člověk neudělal pro Tarkovského, že? :-)

No vidíte, to nejpodstatnější bych nakonec skoro zapoměl. Adresa této obrazové galerie zní: http://www.acs.ucalgary.ca/~tstronds/nostalghia.com/TheBibliography/Journals_Russian.html. Ano, je to dost příšerné, ale nezoufejte. Srozumitelnější odkaz naleznete na Nostalghia.cz natrvalo v oddílu Bibliografie a na této stránce také v levém sloupci).

P.S.
A to je v letošním roce také definitivně poslední informace, kterou vám na těchto stránkách přinesu. S přáním všeho dobrého se pro tento rok loučím... a nashledanou v příštím roce.
[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 30. prosince 2002]
(poslední update: 4. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+