Novinky v kolekci Tarkovského DVD?
Související odkazy:
 + reedice Nostalgie od AE
V posledních dnech se objevilo několik informací, souvisejících s doposud vydanými DVD disky s Tarkovského filmy. Všechny zprávy mají ovšem charakter "nezaručených". a navíc připomínají spíš výkřiky do tmy, naž seriózní zprávy. Přesto vám je předkládám.

Problém s Nostalgií od Artificial Eye, o němž jsem psal v recenezi tohoto vydání, a o jehož řešení pravidelně informuji na zvláštní podstránce, bude asi záležitost na delší měsíce. Ačkoliv AE před časem oznámilo, že by opravený disk mohl být k dispozici v první půlce června, byla v těchto dnech na kanadském serveru Nostalghia.com zveřejněna odpověď AE na jeden dotaz (asi nespokojeného) zákazníka. Mj. se v ní praví, že by si v AE přáli brzké vyřešení celé záležitosti, ale že v současné době nemají k dispozici všechny potřebné podklady. Jejich získání je prý otázkou pár měsíců… Zmatečné informace, které tak vycházejí z AE opět podkopávají důvěru v tohoto jinak poměrně prestižního evropského vydavatele DVD.

Jako blesk z čistého nebe se pak objevila zpráva, že Ruscico chystá (snad) nové vydání disků s Andrejem Rublevem a se Stalkerem. Obojí jsou označená jako "version 2003", ale nic bližšího o nich zatím nevím. Pouze vlastní dedukcí se lze dopídit k tomu, že u Rubleva mohou disk vylepšit jediným možným způsobem a to dodáním původní mono stopy (samozřejmě patřičně vyčištěné). U Stalkera skutečně nevím; některým zahraničním recenzentům se snad nelíbil zvuk střelby u scény průniku do Zóny - to mi ale jako důvod pro nové vydání připadá skoro komické. Spíš bych přivítal odstranění obrazového třesu v některých pasážích. Můj pohled na disk je patrný z nedávno publikované recenze, takže můžete posoudit sami. V této souvislosti se na Nostalghia.com zmiňují i o potřebnosti reedice Ivanova dětství (o níž ale Ruscico zatím nehovoří), prý hlavně pro nepříliš dobrou kvalitu obrazu. Podle mých zkušeností bych ale já osobně zrovna tento důvod nebral, protože disk se mi zdá vpořádku (viz recenze).

K výše uvedenému mi dovolte malou úvahu - bez konce. Někdy mě napadá, jestlipak podobná "přání" už nejsou spíš důsledkem uhranutí moderní digitální technologií z něhož se pomalu vytrácí vnímání skutečných hodnot filmů. Posuzují se technické parametry, kvalita obrazu, hustota drop-outů, remixy, bonusy, booklety - ale na samotný film se jaksi zapomíná. Je mi jasné, že kvalitní přepis je po všech stránkách příjemnější a dokáže člověku samotné dílo lépe přiblížit. Jen se mi někdy zdá, že s důrazem na technickou dokonalost a preciznost se to už přehání. Samozřejmě, že úpěnlivě očekávám reedici Nostalgie, že bych raději Rubleva s mono stopou, uvítal bych i Stalkera s poopraveným obrazem. Některé důvody k reedicím mi ale připadají malicherné. No, ale možná jde o prachobyčejnou snahu vydavatelů vytáhnout z našich kapes další peníze... (bez konce)
[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 6. června 2003]
(poslední update: 6. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+