Andrej Tarkovskij. Vospominanije  [1996]
Andrej Tarkovskij. Vospominanije
(Vzpomínka)
Francie, Rusko 1996, 25 min.
Režie: Alexej Najdionov, Andrej Tarkovskij jr.
Produkce: Marie Čugunovová
Výroba: Atalanta
1.33:1, bar.
rusky, francouzsky

Související odkazy:
 + fotogalerie
Už přes deset let starý snímek, vzniklý k desetiletému výroči Tarkovského úmrtí, je mezi všemi dokumenty o Andreji Tarkovském výjimečný: jméno "Andrej Tarkovskij" v titulu se totiž nevztahuje ani tak na slavného režiséra, ale právě na jeho syna Andreje, který je spoluautorem a spolurežisérem filmu v němž vzpomíná na své dětství a na těch několik málo chvil, které mohl s otcem a matkou prožít po letitém odloučení a opětovném setkání v roce 1985, necelé dva roky před otcovou smrtí.
V úvodu vidíme záběry z Oběti, sekvenci Alexandrova snu v zahradě, mokré listí, zbytky sněhu, malý bosý chlapec, náhlý hřmot přelétajícího letadla... Záběr do očí Andreje Tarkovského jr. a jeho vnitřní hlas: "Vzpomínám na své dětství, otce..." Tak se se otevírá film, který je velmi intimní synovskou vzpomínkou na dětství v Rusku a po několikaletém nuceném odloučení na několik posledních měsíců s otcem. Útržky vzpomínek, paměti, Andrej si vybavuje lidi, události, místa. Kamera jako němý svědek doprovází jeho vnitřní monolog v domě v Mjasném, v pařížském bytě i na hřbitově Saint-Geneviéve-des-bois. Vzpomínky, fotografie, monology několika nejbližších lidí - matka, babička, novinář Victor Loupan, skladatel Eduard Artěmjev, Charles H. de Brantes (ředitel pařížského Tarkovského institutu)... (viz připojená fotogalerie) Zní variace na hudbu z Tarkovského filmů, pravoslavné zpěvy, modlitby... V mysli mladého Andreje tvoří vzpomínky jakési útržky, záblesky paměti, které skládají nejasný obraz otce. Obavy Alexandra z Oběti, Stalkerův nářek nad lidskou pýchou, přenášení hořící svíčky z Nostalgie... Otec k Andrjušovi promlouvá skrze své filmy. Nad rozlehlou ruskou rovinou letí mraky, synovi toho zbývá ještě mnoho na co by si měl vzpomenout. Z otcova díla mu je ale jasné jedno: to co nás dělá skutečnými lidmi je umění, tvorba. Je nevysvětlitelná, ale všeobsažná, jen skrze ni lze pocítit Boží existenci...

Vzpomínka je nenápadný, ale velmi působivý dokument. A to i přesto, že filmařsky kolísá mezi popisným a psychologizujícím dílem. Mladý Andrej Tarkovskij zde složil hold nejen svému otci, ale i nevysvětlitelnému tajemství, jemuž říkáme Umění.

fotogalerie
[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 10. července 2007]
(poslední update: 10. července 2007)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+