Souhvězdí touhy
[Vladimír Suchánek]
Obsah:

1. Úvod
2. Vlastnictví universa (Světlo ducha)
3. Hieroglyf tajemného souhvězdí
4. Osa dramaturgické spirály
    ve filmech A. Tarkovského
4.1. Andrej Rublev
4.2. Solaris
4.3. Zrcadlo
4.4. Stalker
4.5. Nostalgie
4.6. Oběť
1. ÚVOD

Následující text je výňatkem z obsáhlé práce, která byla pod názvem "Topografie transcendentních souřadnic filmového obrazu" vydána jako samostatná publikace v roce 2003. (viz recenze) Obsahem knihy, která nesla podtitul "Úvod do problematiky uměleckého obrazu jako duchovně-estetické skutečnosti", bylo pátrání po odpovědi na otázku, lze-li (a pokud ano tak jak) film pojmout jako duchovní umění. Samotný autor k tomu v úvodu knihy píše:

"Lze alespoň trochu pochopit smysl uměleckého díla (pokud nějaký člověku pochopitelný smysl má)? Jestliže ano, lze tento smysl odkrýt klasickými uměnovědnými metodami, které (relativně) platí pro všechny umělecké druhy? Co je to umělecké dílo a jaké svědectví poskytuje? - Řečeno konkrétněji, vzhledem k oboru se pokusíme o nahlédnutí do vnitřních i vnějších souvislostí a souvztažností, struktur, dramaturgické architektury, koncepcí významových linií a výrazových prostředků v uměleckém filmu, majících nějaký vztah ke křesťanské spiritualitě, duchovnosti a teologii. - Základní otázkou pro naše uvažování bude - kde a jak u člověka vznikla touha a s tím i úzce spojená nutnost vyjádřit se tak, že díky tomuto vyjádření vzniklo umělecké dílo."

Protože text knihy tvoří mimořádně komplikovaný a konzistentní celek, jehož části jsou provázány řadou vnitřních vztahů a významů, bylo obtížné upravit zde publikovaný fragment do samostatného celku, který by byl na předchozích kapitolách zcela nezávislý. Míra jeho "nezávislosti" je ale v tom, že završuje předchozí autorovy úvahy do jednoho celku, rozboru díla Andreje Tarkovského.

Autor poskytl těmto stránkám svůj text zcela nezištně v "pracovní verzi", tedy v podobě, která se podle jeho slov stále mění a doplňuje o nové myšlenky a postřehy. Proto se v některých místech text od knižní podoby liší, často je doplněn novými poznámkami a odkazy. Jedná se tak vlastně o "nové" vydání, o variantu, o jedno zastavení na cestě myšlenkovým světem filmů Andreje Tarkovského.
Z tohoto místa pak cítím povinnost velmi poděkovat Vladimíru Suchánkovi za to, že těmto stránkám poskytl text, který v řadě míst vypovídá i o něm samém. Věřím tomu, že zde najde čtenáře, kteří to ocení. Díky.

Vladimír Suchánek: Souhvězdí touhy >>>


[Na Nostalghia.cz publikováno 15. února 2007]
(poslední update: 15. února 2007)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+