STÍN KAPRADINY
recenze DVD (Bonton)


Stín kapradiny, DVD, Bonton
Předposlední Vláčilův celovečerní film vyšel koncem července na DVD společnosti Bonton. Z jeho tvorby 80. let jde o film asi nejzajímavější, i když dobová kritika byla z filmu rozpačitá. S odstupem doby ho ale myslím lze považovat za zajímavé dílo, které si zaslouží pozornost a možná i přehodnocení.
Baladická novela Josefa Čapka Stín kapradiny vzrušovala Vláčila několik desetiletí. Přitahovalo ho líčení přírodních scenérií, impresionistická atmosféra podněcující fantazii i samotný příběh dvou štvanců, kteří díky vraždě, spáchané v emocionálním zkratu, spějí na útěku k nevyhnutelnému zániku. Vláčil znal Čapkovo dílo již od studentských let a první náčrty scénáře začaly ve spolupráci s Vladimírem Körnerem vznikat v druhé polovině 60. let. K realizaci filmu ale stejně jako u jiných tehdejších projektů nedošlo. Scénář pak ležel více než 10 let v šuplíku a až kolem roku 1983 jej Vláčil oprášil a díky příhodné konstelaci na Barrandově se jej pokusil realizovat.

Jak poznamenává v bonusovém rozhovoru Vladimír Körner, STÍN KAPRADINY je poznamenán skloubením scénáře napsaného v poetice 60. let (časté retrospektivy, přechody mezi realitou a snem) a jeho realizací o 15 let později. Film vznikl v úplně jiné době než v jaké byl jeho záměr započat, v době, která ve filmu „vyznávala“ spíše polopaticky líčené příběhy a kontinuální vyprávění s jasně definovanými postavami. STÍN KAPRADINY do tohoto „estetického“ rámce 80. let nezapadl. Navíc záměry tvůrců nedošly úplného naplnění – z natočeného materiálu např. nebyly na produkční nátlak použity dlouhé pasáže přírodních scenérií s baladickými motivy, takže film působí místy jako sekvence hraných scének s různými postavami. Divácká a do značné míry i kritická obec tak přijaly film vlažně. Pro Vláčila to nebyl vysloveně neúspěch, ale STÍN KAPRADINY přece jen zůstal za očekáváním.

Když se na film díky bontonskému DVD nyní mohu podívat znovu, tak docházím k pevnému přesvědčení, že by si STÍN KAPRADINY přece jen zasloužil určitou rehabilitaci a že s odstupem času ho lze považovat za nedoceněné dílo (ve stejném duchu hovoří na DVD i Vladimír Körner). Přírodní scenérie nasnímané Františkem Uldrichem mají působivou atmosféru, některé scény svým režijním pojetím a kompozicí jakoby vypadly z nějakého filmu 60. let (např. scéna pohřbu), zaujmou herecké výkony Jiřího Macháčka a hlavně polského herce Marka Probosze, který na sebe poprvé upozornil ve Svobodově filmu ZÁNIK SAMOTY BERHOF. (Škoda jen, že přirozenost hereckého pojetí jeho emotivní a frajerské postavy Rudy Aksamita je podle mne narušena nepovedeným českým nadabováním.)

Bontonský disk byl vytvořen podle firemního schematu – přepis filmu členěný do kapitol, bonusové rozhovory, fotogalerie a textové filmografie. Přepis obrazu je bohužel špatný. Je vytvořen z pozitivní kopie, která sice není poničená výraznými vadami, ale na druhou stranu obsahuje velké množství vlasových škrábanců, které na světlých plochách dělají v obraze zřetelný závoj. Obraz je také někdy hodně neostrý, tmavé scény jsou skoro černé a ztrácejí jakýkoliv kontrast. Barvy jsou většinou přijatelné, občas mi ale připadají vybledlé, což je patrně dáno stavem pozitivní kopie použité pro přepis. Na několika místech, zejména na začátcích či koncích filmových dílů se obraz zřetelně zavlní, jakoby zdrojová kopie byla zkroucená. Zvuk v normě DD 2.0 je dobrý.

Bonusové rozhovory přinášejí vzpomínky barrandovského historika Pavla Jirase, scenáristy Vladimíra Körnera a herečky Emmy Černé. První příspěvek je skoro tragický a mezi bontonskými bonusy se řadí k těm nejabsurdnějším (v mé soukromé antologii hned k bonusu s Karlem Hálou na disku NEBEŠTÍ JEZDCI) - Pavel Jiras se v několikaminutovém povídání snaží přiblížit okolnosti vzniku STÍNU KAPRADINY i komplikovanou Vláčilovu osobnost, ale svým projevem i některými scestnými závěry, zejména když hovoří o „společenských jinotajích“ příběhu filmu, který měl být pro mladé lidi ukázkou toho, že spíš než dělat „nesmyslné revolty napájené ze západních vlivů“ by měli jít do sebe a hledat cestu v hlubokém poznání, vyvolává u diváka spíš otázky, kdo, proč a jak vybírá adepty k těmto bonusovým rozhovorům. Scenárista Vladimír Körner vzpomíná věcně a nikoli nezajímavě na vznik scénáře a jeho pozdní adaptaci, herečka Emma Černá se v drobné impresi zastavuje u samotného Františka Vláčila a svých dojmů z toho, jak jej poznala v 60. letech při práci na ADELHEID a o mnoho let později u STÍNU KAPRADINY. Fotogalerie přináší asi 20 zajímavých snímků, většinou portrétního charakteru. Textové filmografie jsou úplné jen u českých tvůrců, polští herci podle nich v současné době už nic nenatočili (což samozřejmě není pravda, jak Marek Probosz, tak Zbigniew Suszynski aktivně točí pro film i televizi, jen si v Bontonu nikdo nedal práci to zjistit).

Z disku se STÍNEM KAPRADINY tak mám rozporuplné pocity. Jsem rád, že díky DVD se film může dočkat určité divácké rehabilitace, kvalita přepisu mne ale velmi zklamala.

Stín kapradiny (DVD)
1985, 90 min.
PAL, bar., 1.33:1, mono (DD 2.0)
titulky: české
vydavatel: Bonton (2008)
Region 0
Bonusy: rozhovory (P. Jiras, V. Körner, E. Černá), filmografie, fotogalerie

[na Nostalghia.cz publikováno 20. 8. 2008]



* * *
TOPlist


© 2005-2024 Nostalghia.cz
© 2005-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]