K osudu některých filmových rekvizit z ÚDOLÍ VČEL


Když jsme před časem fotografovali zbylé dřevěné skulptury z filmu MARKETA LAZAROVÁ, které se nacházejí na zahradě bývalého domu Františka Pavlíčka (viz článek Milník(y) na cestě za Marketou Lazarovou..., narazili jsme na stejném místě, jen o pár desítek metrů dále, na několik kusů kmenů, které snad mohly být kdysi upraveny do podoby včelího úlu. Ležely na hromadě pod hustým křovím, prorostlé letitou vegetací, z velké části již hodně zpráchnivělé.
Byli jsme tam kvůli MARKETĚ LAZAROVÉ a Vláčilovi a první co nás tak v myšlenkové zkratce napadlo bylo – to je z ÚDOLÍ VČEL. Jenže časem se začaly vkrádat pochybnosti: kde by se vzaly na zahradě scenáristy MARKETY včelí úly z filmu s nímž neměl nic společného? Ačkoli to samo o sobě takovou úvahu ještě nevylučuje, pochybnost zůstávala. Až pozdější rozhovor se současnou majitelkou objektu vše vyjasnil. Pravda to byla – i nebyla.
Čtyři roky po uvedení MARKETY LAZAROVÉ (a vlastně i ÚDOLÍ VČEL) napsal František Pavlíček scénář dvoudílného, původně televizního filmu podle románu Boženy Němcové Babička v režii Antonína Moskalyka. Několik scén filmu je natočeno také u včelích úlů, které zde mají určitou symbolickou roli. Včelích sekvencí je několik, snímané jsou většinou ve větších celcích, největší detail na nějaký úl se nachází až v samém závěru filmu, kdy sem Barunka přichází vzpomínat na zemřelou babičku. (Viz níže, foto pořízeno mobilním telefonem z TV obrazovky.)

Znalci filmů Františka Vláčila jistě hned zbystřili, protože obdobným ornamentem zdobený úl „vystupuje“ i v ÚDOLÍ VČEL. Níže uvedené obrazové ukázky dokazují, že minimálně v tomto jednom případě jde o totožný včelín, který se po dokončení ÚDOLÍ VČEL asi povaloval v barrandovských skladech, odkud jen po čtyřech letech vytáhli pro natáčení BABIČKY.

No a dostáváme se tak až k tomu, čím to vlastně začalo: hromadou trouchnivějících včelínů pod keřem na zahradě bývalého domu Františka Pavlíčka. Ten se patrně po dokončení BABIČKY snažil zachránit alespoň zbytky, již nutně opotřebovaných rekvizit. Podařilo se mu zajistit milníky z MARKETY, přidal k nim tedy ještě včelíny z ÚDOLÍ VČEL a z BABIČKY. Když jsme nad nimi v ten krásný říjnový den stáli, toto všechno jsme ještě netušili. Jejich detailnějšímu prozkoumání nám bránila trošku časová tíseň a pak také jejich stav – vyprostit je z toho houští a podrostu by při jejich chatrnosti nebylo snadné, možná by utrpěly i újmu. Proto lze nabídnout jen níže uvedené obrázky (foceno v říjnu 2009).



[na Nostalghia.cz publikováno 13. 12. 2009]



* * *
TOPlist


© 2005-2024 Nostalghia.cz
© 2005-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]