DVD Stalker opět s problémy
Související odkazy:
 + Stalker zcela nově?
 + Stas Tyrkin

 externí linky:
 + Ruscico.com
Konsorcium RusCiCo 20. března oznámilo, že ke konci března ("late March") definitivně uvede na trh již dříve ohlášené DVD Stalkera. Vydání tohoto DVD bylo přitom oznámeno již na začátku tohoto roku i s tím, že jej bylo možné přímo u RusCiCa objednat. Ze strany RusCiCa byla informace o vydaném DVD natolik definitivní (hlavně nabídka v RusCiCo i-shopu), že bylo obecně považováno za již vydané. Nicméně žádný i-shop (kromě i-shopu samotného RusCiCa toto DVD ještě nenabízel). Částečné vysvětlení průtahů s distribucí na širší trh a se spornými informacemi kolem DVD snad nabízí také informace, podle níž všechna DVD Stalkera, která bylo doposud prodána, měla špatné technické parametry (rozmazaný obraz?) a je možné si je nechat vyměnit v místech jejich nákupu ("defaced version may be exchanged for the new release at the point of purchase"). Tyto informace jsou převzaté ze stránek Nostalghia.com.

Vysvětlení celé zamotané situace je pouze jediné: při prvním oznámení vydání DVD došlo asi k technickým potížím, které vedly k následným úpravám. Nicméně mezitím došlo jistě k objednávkám ohlášeného DVD a podle nabídky k výměně i k jejich částečné distribuci. Stále ovšem zůstává otevřena problematika dodatečných úprav, které se měly zejména ve zvukové stopě na DVD objevit. Podrobněji jsem o nich na stránkách Nostalghia.cz referoval 6. února 2002.

Jak je tedy vidět, mystérium Stalkera působí i několik desítek let po jeho vzniku. Už samotné natáčení filmu se neobešlo bez technických potíží, které málem zastavily jeho výrobu. Podrobněji se o nich můžete dočíst v článku Stase Tyrkyna Ve Stalkerovi Tarkovskij předpověděl Černobyl, který k dnešnímu dni na svých stránkách Nostalghia.cz publikuje patrně poprvé v českém překladu.

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 21. března 2002]
(poslední update: 6. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+