Další zprávy o nové verzi Solaris
Související odkazy:
 + Solaris po 30 letech

 externí linky:
 + www.solaristhemovie.com
Před časem (3. 5. 2002) byla na tomto místě uveřejněna zpráva o natáčení nové adaptace Lemova románu Solaris, které se ujal režisér Steven Soderbergh a producent James Cameron. Před několika dny se podařilo zjistit některé další podrobnosti, týkající se nově vznikajícího filmu.


Za pozornost a občasnou návštěvu rozhodně stojí stránky www.k26.com/solaris, které se věnují fenoménu Solaris jak v literární, tak ve filmové podobě. Na to, že jde o fandovské stránky mají profesionální úroveň, obsahují maximum zjistitelných informací a po jejich studiu vlastně ani nemusíte hledat nic jiného. Kromě stručné podstránky o S. Lemovi a ještě stručnější informaci o Tarkovského adaptaci zde ovšem naleznete především aktuální informace týkající se natáčení nové adaptace, dále je zde k dispozici diskusní fórum (kde se nehovoří jen o Solaris, ale třeba i o Tarkovského filmech na DVD) a něco málo o S. Soderberghovi a J. Cameronovi. Protože naprostou převahu zde mají informace týkající se nového filmu, lze tento web považovat za jeho jakousi neoficiální webovou stránku.

Ta oficiální, která byla právě v červnu spuštěna na adrese www.solaristhemovie.com jí ovšem zatím ani zdaleka nesahá ani po paty. Foxové se zatím příliš nevytáhli a na graficky působivé úvodní straně naleznete zatím jen link na registraci k aktualizacím a potom odkaz na trailer, který je zde možné si prohlédnout. Ovšem musíte mít nainstalován Quick Time (a mít alespoň trošku slušné připojení). Z vlastních dojmů ale musím říct, že se z traileru nic moc nedozvíte. Snad jen jedna informace - trailer je ve formátu 1.85:1, zatímco film má být ve 2.35:1. Finální záběr traileru (s kosmickou stanicí a nápisem Solaris) si můžete prohlédnout na přiloženém obrázku.


A co je tedy od poslední informace, kterou Nostalghia.cz přinesla 3. 5. 2002 nového? Vyjasňuje se herecké obsazení, v němž se vedle již známého G. Clooneyho a Natashy McElhoneové objeví Jeremy Davies, Viola Davis a Ulrich Tukur. Byla také zveřejněna lokalita natáčení scén Krisova domova, které proběhne ve West End Lakes na severu Olympic Peninsula, což je oblast samého severozápadního cípu USA ve státě Washington. No a konečně na internetu by měl být k dispozici i scénář, jehož link na neoficiální stránce Solaris ale nefunguje. Autor tohoto webu o něm ovšem hovoří v superlativech: "hluboký, meditativní, výstřední, vzrušující, plný náhlých zvratů ale repektující knižní předlohu..." No, z takového hodnocení aby člověku skoro naskočily pupínky.

Chcete-li se prokousávat anglickými duchaplnostmi v hollywoodském střihu, tak si nenechte ujít článek z 18. 6. 2002 na serveru www.aint-it-cool-news.com, jehož autor se podrobněji rozepisuje o genezi záměru S. Soderbergha. Režisérovi sice slouží ke cti, že jej látka oslovila tehdy, když užasle spatřil kompletní filmovou verzi Solaris Andreje Tarkovského (v USA se normálně promítala zkrácená na 132 minut), což ale na druhé straně způsobilo, že se nadchnul se pro látku tak, že začal okamžitě přemýšlet o vlastním ztvárnění. Tak nevím, čím ho Tarkovského Solaris oslovil... Že ale Soderbergh (jehož filmová tvorba má jinak nadprůměrnou úroveň) nejspíš ruský film vůbec nepochopil dosvědčuje vyjádření, že jej vnímá jako "metaforu ruského komunistického experimentu..." Obavy z toho, že nepůjde o čistě novou autorskou adaptaci, ale o kompilaci vlastního vidění s motivy z Tarkovského filmu se pak naplňují při slovech o větší věrnosti knižní předloze s využitím Tarkovského motivů, přičemž vlastní vidění v tomto případě asi zastupuje několikrát zmiňovaný důraz na erotické motivy (což má žánrově umísťovat film někam mezi Kubrickovo 2001:... a Bertoluciho Poslední tango...) a využití moderních trikových 2D a 3D technologií. Jejich provedením byla pověřena společnost Cinesite, jejímž počinem je patrně i výše zmíněný trailer.

A vzhledem k tomu, že v chatových diskusích jsem zaznamenal ironickou přezdívku Soderberghova filmu na "Dolaris", budiž k nám Hollywood milosrdný...

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 26. června 2002]
(poslední update: 4. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+