Tarkovského DVD - zpráva o situaci č. 2
Související odkazy:
 + zpráva o situaci č. 1
Zdá se, že po vydavatelské smršti v roce 2002 se na nějakou dobu situace s vydanými DVD s Tarkovského filmy stabilizuje. U některých filmů s lepším, u jiných s horším výsledkem. Přináším tedy, obdobně jako v listopadu 2002, krátké shrnutí doposud vydaných DVD titulů. Protože souhrn má sloužit hlavně pro praktickou orientaci, vynechal jsem z pochopitelných důvodů raritní či nedostupná vydání.

Zabijáci
Tarkovského školní film vydán jako bonus na DVD společnosti Criterion "The Killers", který obsahuje dva stejnojmenné celovečerní filmy R. Siodmaka (1946) a D. Siegela (1964) podle stejného námětu, novely E. Hemingwaye. DVD není regionálně kódováno, a je v normě NTSC. DVD je hodnoceno jako velmi kvalitní. (Více o DVD)

Válec a housle
Zatím jediné vydání Tarkovského absolventského filmu na DVD společnosti Facets Video z Chicaga. Regionálně nekódováno, norma NTSC. (Více o DVD) Neověřená zpráva hovoří o vydání v regionu 2 v normě PAL na konci roku 2003.

Ivanovo dětství
Kvalitní master konsorcia Ruscico vydala v sublicenci britská Artificial Eye (Region 2, PAL). (Více o DVD) V roce 2003 by měl stejný master vyjít i v Ruscicu (s bohatší titulkovou výbavou, ale samozřejmě bez češtiny). Film byl vydán údajně také v Itálii, ovšem se špatnou zvukovou stopou.mV Regionu 1 se očekává vydání u společnosti Criterion.

Andrej Rublev
Režisérský sestřih vydán v USA společností Criterion (regionálně nekódováno, NTSC, původní mono). (Více o DVD) Distribuční verze vydána v Ruscicu (regionálně nekódováno, PAL, jen remix do DD 5.1), distribuována i pod hlavičkou Artificial Eye. (Více o DVD)

Solaris Disk vydán v regionu 2 (Ruscico/AE) ve vysoké obrazové kvalitě (PAL), jen s remixem do DD 5.1. (Více o DVD) Rovněž kvalitní vydání společnosti Criterion (nekódováno, NTSC, původní mono) obsahuje navíc (jako bonusy) již Tarkovským vystřižené scény. (Více o DVD) Obě vydání jsou anamorfními přepisy, americké o malinko více dodržuje původní formát.

Zrcadlo Artificial Eye vydalo master konsorcia Ruscico (Region 2, PAL) s původním mono i s remixem do DD 5.1 ve vysoké obrazové kvalitě. (Více o DVD) Starší americké vydání u Kino on Video (údaje o kódování rozdílné, NTSC) nedosahuje kvalit ruského masteru, obsahuje ale navíc pozoruhodný trailer. (Více o DVD)

Stalker
Konsorcium Ruscico vydalo verzi s upraveným a doplněným remixem do DD 5.1 (region 2, PAL), po protestech později doplněnou i o původní mono. Tuto "druhou" verzi v současnosti distribuuje také Artificial Eye. (Více o DVD) Master Ruscica použit i pro další vydání v jiných regionech.

Nostalgie
V USA vydáno DVD u společnosti Fox Lorber (nyní Wellspring Films) ve slušném neanamorfním přepisu, z masteru použitém společností Criterion k jejich Laserdiscu. (Více o DVD) V Japonsku vydáno společností Pioneer DVD v anamorfním přepisu (region 2, NTSC) s nevypínatelnými japonskými titulky. (Více o DVD) V roce 2003 vydáno také DVD u Artificial Eye (region 2, PAL) v průměrné obrazové kvalitě, ale s velmi špatným zvukem (navíc jen ve formátu MPEG 2). U tohoto DVD se očekává reedice, která odstraní nejkřiklavější chyby. Zatím se ale jedná o nepotvrzenou informaci! (Více o DVD)

Tempo di viaggio
Bonus na disku "Nostalgia" společnosti Artificial Eye. Uspokojivý přepis (z původního 16 mm filmu). (Více o DVD)

Oběť
Vydána na DVD společnosti Artificial Eye (region 2, PAL) v celkem uspokojivé kvalitě. (Více o DVD) K diskozici je i starší vydání z USA u společnosti Kino on Video (region 1, NTSC). (Více o DVD) Asi nejkvalitnější přepis obsahuje údajně DVD vydané v Japonsku (region 2, NTSC), bohužel jsou na disku nevypínatelné japonské titulky.

[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 22. března 2003]
(poslední update: 6. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+