Andrej Rublev vs. Andrej Rublev
Související odkazy:
 + Rublev vs. Rublev - srovnání
 + DVD Ruscico - recenze
 + DVD Criterion - recenze
Dvě recenze na dvě DVD se dvěma různými verzemi jednoho filmu - tak by šlo ve stručnosti charakterizovat nové přírůstky do databáze údajů k Tarkovského filmům na těchto stránkách. Pokusil jsem se ale jít trošku dál a nabídnout osobní analýzu rozdílů mezi oběma verzemi filmu.

Rozhodnutí bylo celkem snadné, jeho realizace se pak ukázala jako čiré šílenství. Předsevzal jsem si totiž něco, co jakýmsi zpětným způsobem prochází Tarkovského úvahy ve střižně při práci na Rublevovi - prohlédnout si obě verze filmu záběr po záběru a zjistit rozdíly nejen ve vystřiženém či nově přidaném materiálu, ale i rozdíly v použití různých variant zdánlivě téhož. Ano, v obou verzích jsou místy použité i jiné varianty stejných záběrů, takže jejich vzájemné srovnání je během na dlouhou trať.

K dnešnímu datu (7. 7. 2003) mohu již říct, že jsem vše přežil ve zdraví a nabízím vám výsledky svého "pátrání". Ty jsou rozděleny na dva víceméně samostatné celky. Tím prvním jsou samostatné recenze na DVD vydané v Criterion Collection (autorský sestřih) a v konsorciu Ruscico (distribuční verze). Obě mohou stát samy o sobě, ale vzájemným srovnáním jsem se v nich samozřejmě také musel věnovat. Snažil jsem se ale omezit jen na samotné disky. Druhým samostatným celkem pak je srovnání obou filmů (z projekcí výše zmíněných DVD), které jsem umístil do zvláštního oddílu Rublev vs. Rublev. Protože film je dvoudílný a velmi dlouhý, je tento oddíl ještě dále členěn. Důvody jsou praktické - ve srovnání používám často screenshoty, které o podobě filmu napoví více než sebelepší popis. Z důvodu rychlejšího načítání jsem tak analýzu rozdělil podle jednotlivých filmových kapitol.

Protože vytvoření všech screenshotů je běh na dlouhou trať, přináším k dnešnímu datu analýzu začátku filmu (titulky, Prolog), za pár dní bude hotova kapitola Šašek. Další budou následovat; doufám, že brzy. Tak mě napadá, že to vlastně můžete brát jako svébytný druh komiksu :-))

  • Rublev vs. Rublev - srovnání obou verzí filmu
  • [připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 7. července 2003]
    (poslední update: 6. dubna 2004)    
    TOPlist
    © 2001-2016 Nostalghia.cz
    Petr Gajdošík  © 2001–2016
    nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


    Prezentace na síti Facebook a G+