Rublev vs. Rublev
Srovnávací analýza dvou verzí filmu Andrej Rublev
Související odkazy:
 + o rozdílných verzích
 + recenze českého DVD
 + recenze Ruscico/AE
 + recenze Criterion

 externí linky:
 + DVDBeaver
[úvodem] [Titulky] [Prolog] [Šašek] [Feofan Grek] [Andrejovo utrpení]
[Svátek] [Poslední soud] [Nájezd] [Mlčení] [Zvon] [Epilog]

Srovnání je provedeno na základě projekcí DVD disků s filmem Andrej Rublev, vydaných společností Criterion Collection v roce 1998 (autorský sestřih) a konsorciem Ruscico v roce 2002 (distribuční verze). Z důvodu lepšího načítání (velké množství screenshotů) je analýza rozdělena podle jednotlivých kapitol filmu. Ve srovnání se pak zabývám jen záběry a sekvencemi, které jsou v obou verzích odlišné. Z kapacitních důvodů jsem nezařadil screenshoty pasáží, které jsou v obou verzích shodné. Analýza tak není obrazovým průvodcem po celém filmu, ale jen po jeho odlišných částech. Pro zachování chronologie ale shodné úseky alespoň komentuji.

Úvodem musím předeslat, že jsem se zaměřil zejména na srovnání obrazových složek obou verzí. Zachytit změny ve zvukové stopě (v níž musí být zákonitě změny vzhledem k několika vypuštěným či přidaným sekvencím) považuji za skoro nemožné, přesto se o výrazných odchylkách zmiňuji. Současně také upozorňuji, že na DVD nosičích je každá verze uložena v trošku odlišném ořezu (původní 2.35:1 u Criterionu vs. ořez 2.1:1 u Ruscica), takže pokud přistoupíte k vlastní "kontrole" a srovnání, musíte mít tuto skutečnost na paměti.



Upozornění na tuto analýzu na stránkách Nostalghia.com (z 1. srpna 2003) mi udělalo radost. Odpusťte proto trošku sentimentální citaci:

Petr, curator of the excellent Czech cinema site Nostalghia.cz, writes to inform us that their extensive comparison/analysis of the two cuts of Andrei Rublov is coming along quite well. The graphic analysis features side-by-side screenshots, taken from the "director's cut" vs. the "official cut." The analysis is still a work in progress; a breakdown of the first part of the film is complete, the second part will appear on the site very shortly. The analysis is found here. Click on the chapter links at the bottom of that page, and prepare to be impressed. Petr, we'd love to host an English-language version of this analysis some day...
A nakonec toho ještě zneužiju: Nenašel by se někdo, kdo by pro Nostalghia.com byl schopen a chtěl přeložit text celé analýzy do angličtiny? Samozřejmě bez nároku na odměnu, jen pro pomíjivou slávu :-))

[úvodem] [Titulky] [Prolog] [Šašek] [Feofan Grek] [Andrejovo utrpení]
[Svátek] [Poslední soud] [Nájezd] [Mlčení] [Zvon] [Epilog]
[připravil Petr Gajdošík]
(poslední update: 29. února 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+