Oběť [jiná DVD s filmem]
[Artificial Eye 2002]   versus  [Svenska Filminstitut 2004]
The Sacrifice
Artificial Eye (2002)
[recenze DVD]
Offret
Svenska Filminstitutet (2004)
[recenze DVD]
The Sacrifice (AE 2002) Offret (SFI 2004)
Dvě ukázky denních exteriérů (nahoře a dole) se zřetelnými rozdíly v pojetí barev, jasu a kontrastu. Všechny tyto tři složky jsou ve švédském přepisu výraznější. Kontrastnější obraz přispěl k větší ostrosti, na druhé straně mohl v některých pasážích stavějících na atmosféře ubrat na účinku obrazu (viz další ukázky). Průvodním jevem většího kontrastu je i zvýraznění některých kazů v obrazu, "utopených" v britské edici v zastřenějším přepisu (nahoře si všimněte tmavé tečky na horizontu).
Dvě ukázky večerních exteriérů na nichž je zřetelné kontrastnější a prosvětlenější vyvedení švédského přepisu. U velmi tmavých scén (nahoře) tento přístup prospěl k orientaci diváka v záběru, podvečerní scény (dole) ale možná přišly o malou část své atmosféry.


Všiměte si tenkého svislého kazového proužku napříč celým obrazem. V britské edici je méně zřetelný, protože přepis není tak kontrastní.


Tenký svislý kazový proužek je u švédské edice vzhledem k jejímu kontrastu zřetelnější.
Nahoře je dobře patrný rozdíl mezi oběma vydáními v jasu bílého přehozu na sedačce. I obraz na stěně vystupuje ve švédském vydání ze šera mnohem více než je tomu u britského vydání. U dolní ukázky je vedle většího kontrastu švédské edice patrný i rozdíl v jasu barev na kytici v malé váze vlevo.
Kontrastnější podání švédské edice doostřilo obrysy v měkkém denním světle, ale na druhé straně přispělo k výraznějšímu oddělení popředí od pozadí. Jednotlivé prostorové roviny záběru jsou tak od sebe více izolovány.
záběr na knihu (všechny předešlé edice) záběr na knihu (švédská edice)
Dva odkazy upozorňují na detailní vychytávku na serveru Nostalghia.com, která dosvědčuje, že švédský vydavatel věnoval novému vydání větší péči a opravdu velké nedostatky předchozích edic odstranil. V tomto případě (viz dva odkazy výše) se jedná o odstranění slepky, která je patrná na všech předchozích edicích filmu.
[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 6. února 2004]
(poslední update: 9. února 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+