ĎÁBLOVA PAST
recenze Blu-ray (Second Run)


Ďáblova past, Blu-ray, Second Run
Vydání Vláčilova filmu ĎÁBLOVA PAST na blu-ray disku společnosti Second Run je částečnou splátkou dluhu, který k tomuto stále asi ne úplně doceňovanému dílu vydavatelé mají. Film doposud vyšel jen na českém DVD společnosti FEX, ovšem i na dobu vydání (2010) ve velmi podprůměrné kvalitě. Čekáni na lepší přepis se tak protáhlo na dvanáct let.

Ani nový britský disk ale není bez problémů. Všechny jeho podstatné parametry uvedla už před časem Zóna a před pár dny se objevila analýza disku i na proslulém DVDBeaver. Na tomto místě se tak pokusím předestřít jen několik svých osobních postřehů ze zkušenosti s diskem.

U britského disku jde samozřejmě o nový HD přepis, zatímco staré české DVD mělo za podklad morálně zastaralou digibetu, z níž převzalo i zelenkavý nádech obrazu a občasné duhové moaré v některých záběrech. Proti tomu je obraz britského blu-ray samozřejmě detailnější, prokreslenější a plně černobílý. Jeho zdrojem ale byla jen distribuční kopie, sice možná ta nejlépe dochovaná, nicméně i tak postižená letitým provozem. O digitálním restaurování obrazu tedy nemůže být ani řeč. A to bohužel ani v těch nejjednodušších úkonech, jako jsou prolínací značky. Srovnáme-li screenshoty z britského disku, jak je představil DVDBeaver, se stejnými místy na českém DVD, tak jasně vidíme, že jinak obrazově horší české DVD je v těchto místech čisté. [Protože technicky nemám možnost sejmout obrázky z BD disku, přebírám ty, které publikoval DVDBeaver a k nim doplňuji „své“ screenshoty z DVD.]

Second Run (BD, 2022)
[by DVDBeaver]
Filmexport (DVD, 2010)

Týká se to i jiných míst, kde jsou v obrazu na britském disku výrazné kazy, zatímco na českém DVD absentují.

Second Run (BD, 2022)
[by DVDBeaver]
Filmexport (DVD, 2010)

Dochází tak k paradoxní situaci, kdy na novějším nosiči máme nepoměrně detailnější a zřetelnější přepis, ale s mírou kazů, které na starším DVD nejsou. To může mít několik příčin, nejpravděpodobněji se nabízí ta, že oba přepisy vznikaly každý z jiných podkladů. Podklad pro britský disk by s velkou pravděpodobností mohl být tentýž, který použila pro televizní uvedení ČT 2; alespoň tomu nasvědčují shody některých screenshotů z televizního záznamu představené na českých recenzních stránkách DVDFreak.

Second Run (BD, 2022)
[by DVDBeaver]
ČT 2 (DVB)
[by DVDFreak]

Teoreticky je ještě možné, že kopie, z níž se kdysi dávno dělal přepis pro digibetu (pro TV vysílání či pro dávnou VHS s filmem), se do přepisu na HD stačila ještě víc opotřebovat, nebo že se při práci na DVD vyretušovaly aspoň ony prolínací značky… Jsou to ale jen spekulace a ve výsledku je to jedno. Máme tady dva přepisy, z nichž každý je v něčem nedokonalý, buď v kvalitě obrazu jako celku (DVD) nebo v míře nečistot (BD). Je ale také nutné dodat, že výrazné kazy obrazu v přepisu na blu-ray jsou jen na některých místech a většina filmu je sledovatelná bez tohoto „rušení“. Navíc jsou v HD rozlišení mnohem zřetelnější tmavé scény, kterých je ve filmu opravdu hodně. Pro sledování filmu je tak nový britský disk i tak jednoznačnou volbou.

V čem pak přepis na britském disku výrazně převyšuje starší DVD verzi je zvuk. Zvuková stopa je mnohem dynamičtější, zřetelnější, působí „mohutněji“, což je nejvíce patrné v místech, kde se Vláčil s hudebním skladatelem Liškou snažili o různá echa a melodické podkresy. Zřetelnější jsou i dialogy a běžné ruchy, jejichž záměrné zesilování při mixu je jedním z tvůrčích záměrů a tady se mu konečně dostává vhodné prezentace.

V bonusové výbavě disku najdeme dokument V SÍTI ČASU (1989, r. Fr. Uldrich), který známe už z BD/DVD s filmem MARKETA LAZAROVÁ. Vedle něj je zde ale zařazen také pro většinu diváků neznámý dokument TÝDEN ZAČÍNÁ V PÁTEK (1962, r. Elmar Kloss, aka E. Klos ml.), který na formátu reportáže popisuje práci malířů velkoformátových „bilboardových“ reklam na filmové premiéry a jejich krátký jepičí život končící buď přemalováním reklamou na jiný film nebo přímo jejím vyhozením. Film je na disk zařazen proto, že celý tento proces je ilustrován právě na bilboardu k filmu ĎÁBLOVA PAST. V jeho závěru je velkoformátová reklama k filmu sejmuta a odhozena na skládku. Doufejme, že podobný osud nečeká důstojnější digitalizaci Vláčilova filmu. Na britském disku si film jistě vychutnáte řádově lépe než na starším DVD, ale to, co by si ĎÁBLOVA PAST zasloužila, ani tento blu-ray nepřináší.

[na Nostalghia.cz publikováno 11. března 2022]



ĎÁBLOVA PAST
BD
Region 0
Second Run (2022
ČB, 1.33:1, mono (DD 2.0), anglické tit. (vyp.)
Bonusy: dokument V SÍTI ČASU (1989, r. Fr. Uldrich, 18 min.), dokument TÝDEN ZAČÍNÁ V PÁTEK (1962, r. Elmar Kloss, aka E. Klos ml., 9 min.), booklet (20 s.) s textem Petera Hamese



* * *
TOPlist


© 2005-2024 Nostalghia.cz
© 2005-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]