ADELHEID
recenze DVD (Facets Video)


Adelheid, DVD, Facets Video
Třetím Vláčilovým filmem na DVD je překrásná ADELHEID z roku 1969. Stejně jako dva předchozí tituly (HOLUBICE a ÚDOLÍ VČEL) jej na DVD vydala v USA společnost Facets Video, která ADELHEID už před lety vydala i na videokazetě.

Druhá Vláčilova spolupráce s Vladimírem Körnerem přinesla neobyčejně koncentrované dílo, dramaticky vystavěné do nejmenšího detailu, s pečlivě prokreslenými charaktery postav a v prakticky nedostižném filmařském zpracování. Ne nadarmo jsou občas slyšet hlasy, že teprve ADELHEID je nejkrásnější Vláčilův film. Pokud alespoň na chvíli odhlédneme od všech „nej“, která jsou v umění stejně velmi relativní, tak v kontextu celé Vláčilovy tvorby, směřující k psychologické drobnokresbě charakterů je ADELHEID skutečně dokonale vybroušeným diamantem. Nic to neubírá na velikosti a monumentálnosti MARKETY LAZAROVÉ, která je v celé Vláčilově filmografii stylově solitérním dílem (nejen ve Vláčilově, ale minimálně i v celé české kinematografii). Převážná část Vláčilovy tvorby se ale ubírala spíše komornějšími cestami, od širokoúhlé epické rapsodie směřoval spíše k lyrické drobnokresbě. V tomto kontextu je ADELHEID opravdu výjimečná a i po několikerém shlédnutí musím před filmem vždy smeknout. Vláčilův první celovečerní barevný film (úplně prvním barevným hraným filmem jsou SKLENĚNÁ OBLAKA z roku 1958) nadchne atmosférou, zprostředkovanou překrásnou kamerou Františka Uldricha i neobvykle uměřenou hudbou Zdeňka Lišky. V mysli zůstanou dlouho herecké výkony Petra Čepka, Emmy Černé a Jana Vostrčila (jeho role strážmistra Hejny mi zůstává v paměti možná nejvíce, obdobně jako Kryzánkova „vedlejší“ kreace hejtmana Piva v MARKETĚ) a samozřejmě také Téma, záměrně psané s velkým T, dodnes živé, pro mnohé kontroverzní, donekonečna diskutovatelné, jež jeho téměř antická velikost předurčuje k nadčasovosti.

Film u nás vyšel před lety na videokazetě VHS v kvalitě, kterou toto médium umožňovalo. Vydání domácího DVD zatím není v dohledu. Jak je tedy u Vláčila již skoro tradicí, svou digitální premiéru si film odbyl v USA, kde vyšel v kolekci českých filmů společnosti Facets Video. Protože tento vydavatel své disky vydává v obdobné specifikaci a kvalitě, bylo možné již předem tušit, jak bude ADELHEID na jejich DVD vypadat. Přepis je proveden patrně ze zdroje, který posloužil před lety pro výrobu videokazety. Nasvědčuje tomu typické „televizní“ řádkování, patrné vždy u šikmých či svislých linií v nichž se prudce střídá tmavá a světlá barva. (Jak mi bylo dodatečně objasněno, jedná se o jev způsobený nedokonalým převodem obrazu z normy PAL do NTSC.) I barevně film odpovídá tomu, co nabízí videokazeta, včetně několika barevně úplně rozhozených záběrů (buď silně do červena nebo do zelena). Většina filmu je ale v barevném podání dobrá, rozhodně nepokulhává za VHS. Na přepisu nebylo provedeno ani žádné jiné čištění (vzhledem k použité technologii to stejně asi moc nešlo), občas je v transferu obrazu dokonce patrný zvláštní „šum“ – místo obvyklejších dropoutů, které se do obrazu dostávají z filmových kopií je zde často vidět jakýsi rozrastrovaný bod, který se v obrazu mihne vždy jen na chvíli. U větších barevných ploch dochází při statickém obrazu ke zřetelné pixelizaci, v jednom případě do očí doslova udeří nevygumovaná značka prolínačky. To vše demonstruji v připojené samostatné galerii screenshotů, větší detaily i v několika následujících ukázkách:



Zvuk u filmu (originální mono v DD 2.0) je dobrý a bez výraznějších kazů. Pro Facets Video je již tradiční zařazení žlutých (!) nevypinatelných titulků, u ADELHEID tento přístup (zdůvodněný údajně autorskými právy) pokračuje. Vedle filmu, rozděleného do dvanácti kapitol, nenabízí disk žádné bonusy či jiný materiál. Film je na disku samozřejmě v normě NTSC, disk není regionálně kódován. V krabičce je k disku přiložena také brožurka, obsahující biografii a filmografii Františka Vláčila a detailnější text o filmu a jeho historickém kontextu (zejména vysvětlení pojmu Sudety pro americké diváky). Sečteno a podtrženo: očekávání bylo naplněno, ADELHEID z dílen Facets Video je kvalitativně prakticky totožný s tím co nabízí i u nás vydaná videokazeta. Jako její náhrada vhodnější k archivaci disk poslouží vrchovatě (samozřejmě se ale nelze zbavit anglických titulků). K digitálnímu přepisu v kvalitě odpovídající možnostem média i potřebám samotného filmu má ale daleko.

[na Nostalghia.cz publikováno 16. října 2007]

Adelheid (DVD)
1969, 99 min.
NTSC, bar., 1.33:1, mono (DD 2.0)
vydavatel: Facets Video (2006)
Region 0
katalog. číslo: DV78966

P.S. Společnost Facets Video si je vědoma toho, že disk za dnešními standardy pokulhává. Možná právě proto přibalila do krabičky tento omluvný letáček:




  • galerie screenshotů
  • analýza na DVDFreak


  • * * *
    TOPlist


    © 2005-2024 Nostalghia.cz
    © 2005-2024 Petr Gajdošík

    [Facebook] [Twitter]