ÚDOLÍ VČEL
recenze DVD (Second Run)


Údolí včel, DVD, Second Run
Ohlášené vydání ÚDOLÍ VČEL (1967) na disku britské společnosti Second Run je již nějakou dobu ve Velké Británii i na internetu v prodeji. V pořadí jde již o třetí edici tohoto díla na DVD.
Tou první bylo vydání americké společnosti Facets video z roku 2006, které o rok později následoval český disk z Bontonu. Obě vydání přinesla film v pro naprostou většinu diváků doposud neviděné širokoúhlé verzi 2.35:1, v případě bontonského disku pak v opravdu důstojné technické kvalitě. O obou vydáních jsem psal samostatné články (viz odkazy výše v textu).

Britský vydavatel Second Run se orientuje na kinematografii střední a východní Evropy programově, takže v „českém segmentu“ jeho portfolia se vydání ÚDOLÍ dalo čekat. Protože film je na disku v holé bezbonusové podobě, není zas až tolik o čem psát. Přepis obrazu i zvuku je totiž prakticky totožný s bontonským diskem, takže jeho podrobnější analýzou bych se spíš jen opakoval. Když jsem některá místa pečlivě restaurovaného bontonského disku porovnával s britským vydáním, neměl jsem místy skoro jistotu na který disk se dívám. Obraz britského disku se mi jen zdá obecně o něco málo světlejší, ale jinak je myslím vydání od Second Run kvalitou totožné s českým. V níže připojených screenhotech se to snažím dokumentovat. Pro formu doplňuji jen zbytek specifikace: vypínatelné anglické titulky, 12 tracků a tradiční firemní booklet s esejí Petera Hamese.

horní foto = Bonton; spodní foto = Second Run


Údolí včel (DVD)
1967, 97 min.
PAL, čb, 2.35:1 (anamorfní), mono (DD 2.0)
titulky: anglické
vydavatel: Second Run (2010)
Region 0

  • recenze českého DVD (Bonton).
  • galerie screenshotů na DVDFreak (Facets vs. Bonton)

    [na Nostalghia.cz publikováno 10. 4. 2010]



  • * * *
    TOPlist


    © 2005-2024 Nostalghia.cz
    © 2005-2024 Petr Gajdošík

    [Facebook] [Twitter]