Andrej e Arsenij Tarkovskij: Lo specchio della memoria
[recenze]
Andrej e Arsenij Tarkovskij
Lo specchio della memoria
Instituto Internazionale Andrej Tarkovskij
Edizioni della Meridiana
Firenze 2007
71 s.
ISBN 88-6007-074-0
Fotografických knih o Andreji Tarkovském je hned několik. Před časem jsem zde psal o knize jeho fotografií Instant Light , již starší, ale dokumentačně stále vynikající je také objemná francouzská publikace Andrei Tarkovski, kterou v roce 1998 uspořádala Larisa Tarkovská. Asi nejnovějším knižním fotografickým souborem je italská kniha Lo specchio della memoria, v překladu Zrcadlo paměti, která soustřeďuje několik desítek fotografií vztahujících se k nejosobnějšímu Tarkovského filmu, k Zrcadlu. Musím říct, že ze všech výše zmíněných knih mi právě tento italský titul udělal největší radost.
Vydání knihy zaštítil u italského nakladatele (Edizioni della Meridiana) pařížský Instituto Internazionale Andrej Tarkovskij a protože v patitulu nese kniha logo knižní edice "Stalker", lze ji považovat za druhý vydavatelský počin řady, zahájené rusk-italským vydáním Martyrologu.

Kniha čtvercového formátu 23 x 23 cm přináší s až posvátnou péčí zpracovanou kolekci fotografií, které vznikly v letech 1932-1940 v rodině básníka Arsenije Tarkovského. Fotograf, rodinný přítel Lev Gornung, v tomto období u Tarkovských často pobýval. Ať už to bylo v Zavražje, Jurjevci, Malojaroslavci nebo v Moskvě, během svých návštěv nafotil několik desítek fotografií v nichž zachytil život rodiny, portréty a místa v nichž pobývali. Zadumaná atmosféra interiérů, slunné letní dny trávené ve stínu stromů, v houpací síti nebo na písčitých březích řek - to vše je cítit z Gornungových fotografií. Matka, otec a děti, staří rodiče v Jurjevci, původní venkovský dům jehož kopie byla postavena pro natáčení Zrcadla, matka s dětmi sbírá jahody, sedí na okraji pole, myje si vlasy... Básník Arsenij Tarkovskij s malým Andrejem na vycházkách, při koupání, ale také jeho fotografie z fronty, s ukořistěným německým samopalem na krku... Osobně mne velmi překvapila až intimní fotografie na níž na sedačce v koutě místnosti matka chová malého Andreje, v interiéru nasvíceném jen přirozeným světlem z oken jsou v šerosvitu vidět různé předměty, petrolejka na komodě, hodiny na zdi, starý šicí stroj, obrazy na stěně, v rohu u dveří stojí opřené kolo...

Většinu v knize zařazených snímků jsem znal z různých předchozích publikací, především ruských. Ale až u této italské knihy jsem se přistihl, že jejich prohlížení prožívám stejně jako film, že pro mne nemají jen dokumentární hodnotu. Vydavatel totiž (na rozdíl od zmíněných ruských knih) věnoval jejich úpravě maximální možnou pozornost. Ve všech případech jde o velmi pečlivé a detailní skeny, precizně digitálně restaurované, ale zachovávající věrnost podobě originálů (o tom svědčí například v obrazech ponechané kazy, které se postupem času vytvořily na citlivé fotografické vrstvě). O tiskařském zpracování nemá cenu se víc rozepisovat: je čisté a dokonalé.

Druhý rozměr dali knize autoři tím, že k rodinné kolekci fotografií přiřadili snímky z natáčení filmu Zrcadlo v roce 1973. Jejich autorem je fotograf Vladimir Muraško. Pečlivě vybrané snímky dokumentují především Tarkovského posedlost, zkomponovat obrazy filmu podle svých vzpomínek, které mu pomáhaly oživovat právě i rodinné fotografie. Někdy člověk až vykřikne údivem, jak jsou si kompozice z filmu a ze starých fotografií podobné (např. matka sedící na ohradě s cigaretou či matka s dětmi na okraji pole - viz závěr filmu).

Popisky fotografií jsou stručné, uvádějí autora, místo a rok vzniku fotografie, případně krátce komentují motiv. Proložené jsou verši Arsenije Tarkovského v italském překladu. Po krátkém úvodu je ještě před fotografiemi zařazen text Andreje Tarkovského z roku 1962, jehož italský název Vivo con la tua foto bych přeložil asi jako Žít se svou fotografií. Na žádný podobný text si z Tarkovského písemné produkce nevpomínám, je tedy možné, že jde o další střípek do kolekce Tarkovského autorských textů. [český překlad z italštiny] Z knihy jsem jednoznačně nadšen. Zrcadlo paměti je skvostná kniha, důstojně nás uvádí do světa Tarkovského dětství a vzpomínek, do jeho snahy je oživit ve filmu Zrcadlo. Je opravdu zafixovanou pamětí.

Kniha stojí 20 Euro (+ poštovné) a je možné si ji přes internet objednat na stránkách italského distributora HF Distribuzione.
(poslední update: 23. března 2009)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+