MARKETA LAZAROVÁ
recenze DVD (Malavida)


Mág., DVD, Bonton
Zprvu jsem si myslel, že recenze francouzského DVD s MARKETOU LAZAROVOU, které v roce 2009 vydala společnost Malavida, bude krátká, protože pro konstatování rozdílů od staršího britského vydání (Second Run - recenze zde) postačí jediné: na francouzské DVD edici není cenzurní zásah, jehož se dopustil britský vydavatel vystřižením části záběru v sekvenci Rajská sonáta (více o tom na samostatné stránce). Důkaz přináším na tomto snímku:



O obrazu francouzského disku toho lze ale kupodivu napsat i víc. Ale popořádku. Francouzský disk je zabalen ve slušivém digipacku, jaký známe z našich luhů a hájů např. z ediční řady FilmX. V kartonovém přebalu s příjemným matným povrchem je plastová vložka s diskem, v boční kapsičce je přiložen booklet (34 str.), který je pro francouzské diváky určitě příjemným doplňkem. Obsahuje dobovou recenzi MARKETY LAZAROVÉ od Alberta Cervoniho z France Nouvelle (29. 9. 1972), kapitolu o filmu z pera Zdeny Škapové ze sborníku Le Cinéma tchéque et slovaque, který připravila pro francouzského vydavatele v roce 1996 Eva Zaoralová, přepis rozhovoru A. J. Liehma s Františkem Vláčilem z roku 1969 (z knihy Ostře sledované filmy) a stať Daniely Hodrové o Vančurově romanopisectví, převzatou z francouzského knižního vydání Markéty Lazarové. Doplněna je Vláčilova filmografie (včetně krátkých a dokumentárních filmů) a také francouzský překlad všech textových mezititulků na začátku kapitol filmu.

Menu disku nabízí přímé spuštění filmu, volbu ze 14 tracků a také volbu nazvanou Bonus, pod níž se ale skrývá jen textová informace, že obraz i zvuk prošly restaurací. Menu nenabízí žádnou volbu zapnout/vypnout francouzské titulky, naštěstí je ale lze vypnout přes dálkové ovládání přístroje (vypnutí tedy není blokováno). Graficky je menu takové... cirkusové, podobně jako celý obal.

Pro disk byl použit identický master jaký měl k dispozici britský vydavatel a nutno říct, že obraz i zvuk obou vydání si jsou dosti podobné. Formát obrazu, jeho vykontrastování, zvuková stopa i občasné vady v obrazu jsou téměř totožné. Zdálo by se tedy, že kromě lapálie z vystřiženým záběrem jsou disky stejné. Při podrobnějším prohlédnutí, zejména na velké obrazovce se ale nemohu zbavit dojmu, že francouzský disk je na tom přece jen o malý chloupek lépe v kresbě a v plynulém zobrazování pohybujících se detailů. Přitom by pro to neměl být důvod. Obyčejný PowerDVD mi sice ukázal, že data na francouzském disku zabíraji přece jen o něco víc prostoru (7,07 GB), ale datový tok obrazových dat je zhruba stejný jako u britského DVD (5,9Mbps), zvuková data jsou přenášena dokonce jen v rychlosti 192Kbps (oproti britskému vydání s 256Kbps). Přesto mi připadá kresba obrazu u francouzského disku malinko lepší, ostřejší. Detailněji a zasvěceněji by to jistě lépe posoudili odborníci z DVDFreaku :-) Níže přikládám srovnání několika snímků z francouzské a britské edice, zřetelněji jdou ale rozdíly vidět spíš při pohyblivém obraze, statické snímky nemají v tomto směru úplnou vypovídací hodnotu.

I přes tato zjištění zůstává hlavním argumentem, hovořícím ve prospěch francouzského vydání, přítomnost úplné verze filmu, nezmrzačené žádným cenzurním zásahem. Francouzským divákům tak lze vydání MARKETY LAZAROVÉ, včetně obsahově zajímavého bookletu, jen a jen závidět...


[VRCHNÍ = Malavida; SPODNÍ = Second Run]
(obrázky jdou kliknutím zvětšit)



Marketa Lazarová (DVD)
1967, 159 min.
PAL, čb, 2.35:1 (anamorfní), mono (DD 2.0)
vydavatel: Malavida (2009)
Region 2

[na Nostalghia.cz publikováno 6. 5. 2010]



* * *
TOPlist


© 2005-2024 Nostalghia.cz
© 2005-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]