Školní filmy Andreje Tarkovského  [DVD, Karmen video 2006] [jiná DVD]
Zrcadlo
Pěrvyje filmy 1
(Válec a housle, Zabijáci, Chlapec a holub, Sdělení z Lebjažího)
Karmen video (2006)
DVD
Region 5

SSSR 1956-1961, 120'
Režie: Andrej Tarkovskij, Vasilij Šukšin, Andrej
Michalkov-Končalovskij
PAL čb/br., 1.33:1
rusky (PCML 2.0)

Bonusy: upoutávka na TV cyklus

Zrcadlo
Pěrvyje filmy 2
(V horách srdce mé, Dnes propustka nebude..., Lékárnice)
Karmen video (2006)
DVD
Region 5

SSSR 1958-1967, 100'
Režie: Rustam Chandamov, Andrej Tarkovskij, Alexander Gordon, Stanislav Govoruchin
PAL čb, 1.33:1
rusky (PCML 2.0)

Bonusy: upoutávka na TV cyklus

Související odkazy:
 + recenze VHS (VGIK)
 + recenze Válec a housle
 + recenze Killers
Souborně jsem o prvních filmech Andreje Tarkovského psal před časem v souvislosti s anotací videokazety VGIKu s jeho školními filmy Zabijáci a Dnes propustka nebude. Absolvenstský film Válec a housle naopak vyšel před časem na zámořském DVD společnosti Facets Video a pro úplnost zmiňuji také letité vydání Zabijáků v Criterion Collection coby bonus jejich DVD Killers. Nyní se všechny tyto filmy dočkaly konečně i vydání na DVD ve své mateřské zemi, kde je v rámci ediční řady disků s prvními filmy významných režisérů vzešlých z moskevského VGIKu vydala společnost Karmen video. Tarkovského filmy se nacházejí na prvních dvou discích této řady, společně se školními filmy dalších režisérů: Vasilije Šukšina, Andreje Michalkova-Končalovského, Rustama Chandamova nebo Stanislava Govoruchina. Protože o školních Tarkovského filmech jsem se podrobněji rozepsal ve výše uvedených recenzích, zaměřím se zde spíš jen na popis obou ruských disků a jejich technické zpracování a pokusím se přiblížit i další doprovodná díla, která sice s Tarkovským nesouvisí, ale jsou veskrze zajímavá, originální a bylo by škoda je opomenout.
PĚRVYJE FILMY 1
Válec a housle, Zabijáci, Sdělení z Lebjažího, Chlapec a holub

Tarkovského absolventský film Válec a housle (1960, 48 min.) je na disku nejdelším filmem a je tuším také jediným, který byl ze zde představovaných snímků uveden v naší distribuci. Na DVD vyšel už dříve v edici americké společnosti Facets Video. Americký disk má na rozdíl od ruského méně jasný obraz, barevně lehce posunutý do zelené. Barvy na ruském disku jsou naopak výraznější, obraz má ale zřetelný rastr. Velkým minusem amerického vydání jsou žluté anglické nevypinatelné titulky. Jasnější představu nabízí i níže umístěné screenshoty (kliknutím je lze zvětšit).

Facets Video Karmen video


Zabijáci (1956, 20 min.) jsou kolektivním dílem Andreje Tarkovského, Alexandra Gordona a řecké studentky VGIKu Mariky Bejku. Již před lety vyšel film jako bonus na DVD Killers od Criterion Collection. Ve srovnání s tímto diskem je nový ruský přepis velmi špatný, skoro se chce říct, že katastrofální. Obraz je šedý, zrnitý, bez kontrastu a neostrý. Vypadá skoro jako přepis z videa. Ani zvuková stopa nijak nenadchne a tak v případě tohoto filmu budu i nadále preferovat svou criterionskou verzi. Oba přepisy se také drobně liší v ořezu - americké vydání má obraz lehce ořízlý u horního a levého okraje, ruskému zase chybí kousek u pravého okraje. Následné malé srovnání opět dokumentuje míru rozdílů mezi oběma disky.

Criterion Karmen video


Sdělení z Lebjažího (1960, 32 min.), absolventský film Vasilije Šukšina, vedle Tarkovského asi druhé nejvýraznější individuality Rommova ročníku, se nese v úplně jiném duchu než většina tehdejších prací jeho kolegů. Šukšin není odvážný experimentátor v oblasti filmové estetiky. Jeho film má naopak velmi civilní výraz. Přibližuje krátkou epizodu ze života venkovského tajemníka strany, na nějž se ze všech stran snášejí problémy a stížnosti všeho druhu: vedle právě probíhající sklizně obilí musí řešit rodinné a manželské problémy lidí ze vsi, jakoby měl vliv na všechno v jejich životě. Do toho přijde zpráva z okresního města, že se blíží velká bouře a je třeba urychleně sklidit obilí, aby nedošlo ke škodám. Unavený tajemník má přitom na stole anonym týkající se manželského soužití předního pracovníka. Film je hodně upovídaný, většinou se odehrává v interiérech a v nočních exteriérech. Jeho téma je vcelku nudné, určitě ale není tendenční. Spíše odráží Šukšinovu budoucí uměleckou orientaci - zájem o skutečné lidi, o vesnici, kam promítá svou detailní znalost venkovského prostředí a charakterů. V mnohém lze myslím Sdělení z Lebjažího považovat za černobílou předzvěst Šukšinova mistrovského kusu Červená kalina z roku 1973, včetně frajerské černé kožené bundy do níž je zde jeden z hrdinů, hraný samotným Šukšinem, oblečen. Technicky je přepis průměrný, obraz je hodně poškrábaný a zrnitý, ale vzhledem k charakteru filmu to zase tolik nevadí.

Disk uzavírá absolventská práce Andreje Michalkova-Končalovského Chlapec a holub (1961, 20 min., spolurežie E. Ostašenko), poetické dílko o chlapci, který ve svých kresbách a představách sní o ptácích a touží nějakého vlastnit. Když si na něj konečně ušetří, koupený holub, vypuštěný šťastným chlapcem k volnému a širému nebi, odletí zpět ke svému předchozímu majiteli, jenž za něj požaduje nové peníze. Chlapec si po opětovném získání holuba přiváže na provázek, ale brzy pozná, že jeho krása je hlavně ve volnosti a tak jej ve finále vypouští nad střechy Moskvy... Film je to krásný, i když se nějak nemůžu zbavit myšlenek na až nečekaně nápadnou blízkost s Vláčilovou Holubicí z roku 1960. Vedle jemné poetiky ve filmu zaujme herecký představitel chlapce, kterým je Nikolaj Burljajev, obsazený později do hlavní dětské role v Ivanově dětství i v Andreji Rublevovi. Na místě je i poznámka, že hudbu k filmu skládal Vjačeslav Ovčinnikov (sic!) a že dětské téma podivuhodně koresponduje s Tarkovského (ale i s Končalovského coby scenáristou) filmem Válec a housle. S Tarkovského absolventským filmem spojují Chlapce a holuba také některé podobné prvky v obrazových kompozicích, např. snímání odrazů v oknech, louže vody zakomponované do záběru ap. (O autorovi kamery se mi bohužel zatím nepodařilo nic zjistit, v titulcích uveden není.) Jinými slovy, oba filmy tvoří podivuhodný pandán. Pokud by byly doplněny třeba ještě o společný estetický vzor, Červený balónek Alberta Lamorisse, byla by to krásná sestava pro tematicky vytvořené DVD... Technicky je přepis málo kvalitní, i když na vině je především značně poškozená filmová kopie. Původně barevný film byl natočen na nestálý materiál, takže z jeho barevnosti už mnoho nezůstalo, místy působí dokonce jen jako slabě tónovaný černobílý snímek. Obraz je také kontrastně vybledlý a mechanicky poškozen, vadami (praskot) trpí i zvuk. Přesto to na zajímavosti této Končalovského "diplomky" myslím nic neubírá.



PĚRVYJE FILMY 2
Dnes propustka nebude..., Lékárnice, V horách srdce mé

Andrej Tarkovskij v epizodní roli filmu Dnes propustka nebude Druhý disk kolekce obsahuje tři filmy. Andrej Tarkovskij je zde zastoupen svým nejméně známým (a také nejméně důležitým) filmem Dnes propustka nebude... (1958, 47 min.), natočeným ve spolurežii s Alexandrem Gordonem, popisujícím dramatickou likvidaci nevybuchlé válečné munice. Černobílý snímek je na disku v průměrném přepisu, "kvalitou" korespondující s výše popsanými Zabijáky. I zde se nabízí úvaha o možném transferu přímo z videa. Ať už je to ale jakkoli, má film na tomto disku svou DVD premiéru. Nikde jinde zatím nevyšel a pravděpodobně hned tak nevyjde.

Adaptace krátké Čechovovy povídky Lékárnice (1964, 22 min.) je obsolventským filmem Stanislava Govoruchina. Noční galantní historka o náhodné noční návštěvě dvou carských důstojníků u pohledné lékárnice, znuděné životem s mnohem starším manželem, vyznívá v závěru tak trochu banálně, ale je natočena s citem pro atmosféru nočního ztichlého domu a celé situace v níž je jemně ale zřetelně zdůrazněn i její erotický podtext. I přes průměrnou kvalitu obrazu (opět video?) je patrné pečlivé měkké nasvícení interiéru lékárny, dávající celé romantické zápletce zvláštní snovou náladu starých němých filmů.

Naopak naprosto strhující je filmová improvizace Rustama Chamdatova V horách srdce mé (1967, 31 min.). Nejde o jeho absolventský film, ale "jen" o cvičení třetího ročníku studia na VGIKu (zde studoval v ročníku vedeném Grigorijem Čuchrajem). O to víc myslím tato adaptace novely Williama Saroyana na téma postavení umělce ve společnosti, s podtitulem "Nelze být výjimečným a brát za to peníze", překvapí, možná i nadchne. Ze všech výše popsaných snímků je to myslím film nejnápaditější a nejavantgardnější. Má osobité magicko-realistické kouzlo, svěžest a hravost jakou znám třeba z filmů Elo Havetty. Vlastně je natočen jako němý a doplněný hudbou a ironickým komentářem s několika mezititulky. Doslova fascinující je výtvarné pojetí v němž Chamdatov střídá surrealistickou poetiku s impresionistickými kompozicemi. V době svého vzniku se film stal údajně velmi populárním a byl dokonce zařazen do výuky na VGIKu. Dodnes je legendou, jejímiž částmi se inspirovali mnozí jiní tvůrci. Ačkoliv zdrojová kopie filmu je místy hodně poškrábaná, samotný přepis je vcelku uspokojivý, protože je na něm patrné, že byl dělaný přímo z filmového pásu.

* * *

Oba dva disky jsou regionálně kódovány pro Region 5. Menu nabízí jen samostatnou volbu jednotlivých titulů, místo bonusových materiálů je na každém disku pouze upoutávka na ruskou televizní sérii Drugoje kino o nezávislém filmu. Zvuk je ve formátu LPCM 2.0. Balení je ve vkusné papírové krabičce s originálním vloženým přebalem, vytvořeným z obyčejné krabicové lepenky. Není to ale důsledek nedostatku materiálu, ale zajímavý výtvarný záměr.

Je vcelku jasné, že podobné filmy nebudou na DVD vydané nikdy ve špičkové kvalitě. Nejsou to divácké hity, které by svou prodejností zaplatily digitální restauraci. Často je vůbec zázrak, že se podobná díla zachovala, takže bazírování na jejich špičkové rekonstrukci není až tak na místě. I když srovnání Zabijáků od Criterionu a od Karmen video dokazuje, že to jde. Přepisy Zabijáků, Dnes propustka nebude... a Lékárnice myslím mohly být pořízeny z lepších zdrojů, nicméně oba disky jsou pro mne i tak cenným a hodnotným přírůstkem, v němž jsou pak ještě Chlapec a holub a V horách srdce mé mými osobními objevy.


[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 2. března 2007]
(poslední update: 2. března 2007)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+